Çin medyasında geniş yankı bulan haberlerde, Çin ve Rusya arasında düzenlenen ve "Denizde işbirliği-2012"ismi verilen askeri deniz tatbikatının resmen başladığı manşetlerden bildirildi. Altı gün sürecek tatbikatın 27 Nisan'da sona ereceği ifade edildi.

Çin’in kendi ürettiği gemi ve deniz altıları kullandığı ortak tatbikatta, Rusya 7 savaş gemisi ile katılıyor. Çin ordusu tatbikata 16 gemi, 2 deniz altı, 13 uçak, 5 helikopter ve 4 bin kişilik donanma görevlisi ile iştirak ediyor.

Çinli Orgeneral Chen Bingde, iki ülke deniz kuvvetlerinin yapacağı ilk ortak tatbikatın, ordular arası dostluk ve somut işbirliğinin güçlenmesi konusunda yardımcı olacağını belirtti.

Çin Milli Savunma Bakanlığı, Rusya ile düzenledikleri tatbikatın kesinlikle üçüncü bir tarafa gözdağı ya da gövde gösterisi niteliği taşımadığına dikkat çekti.

Rusya ve Çin 2005'den bu yana Şanghay İşbirliği Örgütü çerçevesinde bir dizi askeri tatbikat gerçekleştirmişti. Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın da dahil olduğu örgüt bölgede ABD nüfuzunu kırmaya çalışıyor.