Zirvenin başlangıcında yazılı bir açıklama yapan Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, ''ŞİÖ'nün yeni bir uluslararası birlik modeli olduğu''nu vurguladı. Hu, ''Örgütün amacına uygun olarak evrensel barış odaklı etkin ve yapıcı bir işbirliği modeli oluşturduğu''nu kaydetti.

ŞİÖ üyesi ülkeler arasındaki ticaret hacminin dünyadaki toplam ticaret hacmine oranı 10 sene önce yüzde 8 seviyelerindeyken bugün yüzde 13 olduğunu belirtildi. Üye ülkeler arasında stratejik ve ekonomik işbirliği sahalarının yanısıra, eğitim, kültür, sağlık ve teknoloji alanında da işbirliğinin giderek güçlendiğini belirtilirken, ''Örgütün uluslararası kamuoyundaki etkisinin hızla arttığı''na vurgu yapıldı.

Devlet başkanları ayrıca, ''ŞİÖ'nün çok başarılı bir model olduğu''nun altını çizerek, ''İran'ın nükleer meselesi ve Afganistan ve Kuzey Kore meselelerinin barışçıl yollardan çözümü adına üye ülkelerin elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğu'' kaydedildi.

Zirvede ayrıca, ''ŞİÖ'nün bundan sonra da aynı şekilde ülkelerin güvenlik, gelişme ve kalkınma noktalarında işbirliği içerisinde hareket ederek, dünya barışı ve kalkınması adına misyonunu yerine getirmeye devam edeceği'' mesajı verildi.

Rusya ve Çin ilişkileri damga vurdu

Bu arada Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında ticaret, ekonomi, bilişim ve kültür gibi alanları kapsayan anlaşmalar imzalandı. İmza töreninin ardından konuşan Putin, Moskova'nın Çin ile kapsamlı işbirliği projelerini artırmaya bundan sonra da önem vermeye devam edeceğini söyledi.

Pekin yönetiminin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan arasındaki işbirliği ilişkilerini artırmaya özel önem vereceği de vurgulandı.

Hu, ŞİÖ'nün kurulduğu 11 yıldan bu yana yapıcı ve etkin bir şekilde farklı kültürlere sahip ülkeler arasında dostça ilişkiler tesis ettiğini söyledi.

Hu Cintao ayrıca yazılı olarak yaptığı açıklamada Çin ve Rusya'nın yakın ilişkisinin iki millete olduğu kadar dünyaya da kazanç sağlayacağını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 80 milyar dolar

Rusya'nın Çin'in en önemli stratejik koordinasyon ortağı olduğunu belirten Hu, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişiminin sağlıklı ve olumlu olduğunu ifade etti. Hu, Çin bölgesel ve uluslararası konularda Rusya ve Çin'in ortak ilgisinin olduğunu belirtti.

Çin ve Rusya'nın arasındaki ticaretin rekor seviyeye çıkarak, 2011'de 80 milyar dolara ulaştığının altını çizen Hu, büyük stratejik projeler yapıldığı ve bazılarının da üzerinde müzakerelerin sürdüğünü dile getirdi.

Putin de ''Rusya ve Çin arasındaki işbirliği ve uyum son derece istikrarlı bir ivme izliyor'' ifadelerini kullandı. Putin ayrıca, bir Çince atasözüne atıfta bulunarak, ''Dünya barışının halkların kardeşliği ile mümkün olacağı''na dikkati çekti.

Suriye taahhüdü

Öte yandan Çin ve Rus Devlet Başkanları Pekin'de yaptıkları görüşmede, yabancı ülkelerin Suriye'ye müdahalelerine karşı çıkma taahhüdünde bulundular. İki lider uluslararası kamuoyuna BM Temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye planını desteklemesi çağrısında bulundu. Suriye'deki meselenin çözümünde Arap liginin, Annan'ın planının ve BM gözlemcilerinin misyonunun desteklenmesi gerektiğini belirten her iki lider, Suriye'de siyasi çözüm geliştirilmesi gerekliliğini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Veymin ŞİÖ öncesi yaptığı açıklamada, Pekin ve Moskova'nın Suriye'nin rejim değişikliğine zorlanmasına ve yabancı müdahalesine karşı olduğunu söylemişti. Liu ayrıca, Suriye meselesinin Suriye'deki taraflar arasında istişare yoluyla çözülmesi gerektiğine inandıklarını kaydetmişti.