Çin Dışişleri Bakanlığı, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'ın  ABD'ye bağlı bir eyaleti ziyaret edecek olmasına tepki göstererek, Washington  yönetimine Tayvan liderine izin vermemesi çağrısı yaptı.  

Bakanlık Sözcüsü Gıng Şuang, başkent Pekin'de düzenlediği basın  toplantısında, "bir Çin-bir Tayvan" şeklinde "iki Çin" politikası oluşturmaya  girişen herhangi bir ülkenin tüm Çin halkının tepkisiyle karşılaşacağını  belirterek, Washington yönetimine Tayvan lideri Tsai'ın ABD'yi bağlı Hawaii  eyaletini ziyaretine izin vermeme çağrısında bulundu.

ABD'ye Tsai'ın ziyareti konusunda tepki gösterdiklerini kaydeden Gıng,  "Öteden beri Çin ile diplomatik ilişki kuran ABD ve diğer ülkelerin bu tür  transit geçişleri düzenlemesine kararlılıkla karşı çıkıyoruz. Bu tutum açık ve de  nettir." ifadelerini kullandı.

Gıng, "Çin-ABD ikili ilişkileriyle Tayvan'ın barış ve istikrarının  korunması için ABD hükümetini tek Çin ilkesine bağlı kalmaya, Tsai'ın  (Hawaii'den) transit geçiş yapmasına izin vermemeye ve Tayvan bağımsızlık  güçlerine yanlış sinyal göndermemeye" çağırdı.

Tsai Ing-wen, Pasifik'teki ülkeler ve ABD'nin Hawaii eyaletini ziyaret  planıyla bugün Tayvan'dan hareket etmişti. Tsai, ziyaret planı çerçevesinde  Palau, Nauru ve Marshall adalarına uğrayacak ve bu ziyaretlerde ABD'nin Hawaii  eyaletinden aktarma yapacak.

Tayvan Merkez Haber Ajansının (CNA) haberine göre Tsai, söz konusu  ziyaretlerde Palau ve Nauru ile sahil güvenlik iş birliği anlaşması imzalayacak.  Bu çerçevede Tayvan, diplomatik ilişkilerinin bulunduğu Palau ve Nauru için birer  adet 8 tonluk devriye botlarının inşasını fonlayacak.

Çin'de 1949'da Mao Zedong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet  üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak  da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı ancak Çin Tayvan'ın bağımsızlığını kabul  etmemişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın, bağımsızlık  ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebileceğini belirtiyor.