Amerika'nın ve Avrupa'nın ünlü üniversiteleri Uzakdoğu'da kampus açtı, fiyatları ise 'Çin' işi yaptı. Yıllık üniversite ücreti 700 dolar olunca, yaklaşık 7 bin Türk öğrenci rotayı ABD ve Avrupa yerine, Çin, Malezya, Singapur gibi ülkelere kırdı. Ücretler, Malezya'da 700-800, G. Kore'de 900, Mısır'da bin, Çin'de 2 bin dolar

Rekabet için Amerika'nın ve Avrupa'nın ünlü üniversiteleri Doğu ve Uzakdoğu'ya açıldı, fiyatlar neredeyse yarıya düşünce sadece dünyadaki değil Türk öğrenciler de rotayı buraya kırdı. Sanayi sektöründen sonra eğitim sektörünün de yeni gözdesi Ortadoğu ve Uzakdoğu oldu.

ÜNİVERSİTELERİN ÇİN AÇILIMI

Cambridge College'den New York Univercity'e Sorbonne'dan Univercity of Nottingham'a kadar dünyanın en ünlü okulları Dubai, Çin ve Malezya'da kampus açınca, öğrenci akınına uğradı. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Akar, 'ABD, İngiltere ve Avustralya yabancı öğrenci pazarı açısından en önemli ülkeler. Ancak son yıllarda Malezya, Çin, Singapur ve Ortadoğu ülkelerinin yabancı öğrenci pazarından aldığı pay yüzde 12'ye ulaştı. Avrupa ve Amerika'daki ünlü okullar Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde kampus açmaya başladı. Amerika ve İngiltere'ye göre fiyat açısından neredeyse yarı yarıya olması talebi her geçen gün katlıyor' dedi.

Türkiye'den yılda 50 bin kişi yurtdışına eğitim için gidiyor

YETİŞKİN ve çocuklar dahil olmak üzere Türkiye'den yurtdışına yaz okulu, lisans, master gibi programlara yılda ortalama 50 bin kişinin gittiğini belirten Deniz Akar, şöyle konuştu: 'Bu sayıda geçen yıla göre önemli bir artış bekliyoruz. Bu yıl 25 farklı ülkeden 200'e yakın okul yurtdışı eğitim fuarına katılıyor. Sadece bu fuar dahilinde 10 bin kişinin yurtdışı eğitime gideceğini öngörüyoruz' dedi.

MALEZYA'DA 700 DOLARA ÜNİVERSİTE

ORTADOĞU ve Uzakdoğu'daki üniversitelerin yıllık öğrenim ücretleri hakkında da bilgi veren Deniz Akar, 'Malezya'da 700-800 dolar, Güney Kore'de 900 dolar, Mısır'da bin dolar, Çin'de 2 bin dolar, Singapur'da 5 bin dolar, Suudi Arabistan'da 8-9 bin dolar civarında' diye konuştu.
akşam