Dün Radikal’in ’Türkiyeli İşadamına Çin Eziyeti’ başlığıyla duyurduğu haber, kamuoyunda yankı yarattı. Pasaportuna tehditle el konulduğu için 23 gündür Çin’de mahsur kalan işadamı Kenan Uysal’a destek mesajları yağarken, DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay Radikal’e yaptığı açıklamada, “Eğer Çin bu aşamaya geldiyse, bundan sonra işimiz çok zor” dedi. 
 
Kenan Uysal’ın durumu giderek daha karışık bir hal alıyor. Pasaportuna el konulduğu için ülkeden çıkamayan, Çin makamlarına da derdini anlatamayan Uysal, Şanghay’daki Türk Konsolosluğu’nun da kendisini yalnız bıraktığını söyledi. 21 Haziran tarihinde gittiği Çin’de bağlantıda olduğu şirketin adamları tarafından rehin alınan, darp edilen ve pasaportuna el konulan Kenan Uysal, Türk makamlarının kendisini bir an önce Çin’den çıkarmasını istedi. 
 
DEİK: Bir şey yapamayız Türkiye’deki bir tekstil firmasına mal tedarik etmek üzere ‘Shaoxing County Xintianyang Textile Co Limited’ şirketi ile anlaşan Uysal, Çinli firmanın Türk firmadan alacağını tahsil edemediği gerekçesi ile rehin alınmıştı. Radikal aracılığı ile sesini duyuran Uysal, Türkiye’nin Şanghay Konsolosu Deniz Eke ve Konsolos Yardımcısı Sevgi Kısacak’ın da iki haftadır durumdan haberdar olduğunu ancak bir şey yapmadığını öne sürdü. Artık gücünün kalmadığını, umudunun tükenmek üzere olduğunu ifade eden Uysal, “Kalacak yerim yok, kimliğim yok, param yok. Buradaki Türklerin yardımları ile ayakta duruyorum. Türkiye’ye dönebilirsem ilk işim beni bu duruma düşüren tüm yetkililere dava açmak olacak” dedi. 
 
Uysal’ın durumunu Radikal’in haberinden öğrenen DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay, 1978’den beri Çin pazarında iş yaptığını, ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını söyledi. “Eğer Çin bu aşamaya geldiyse, bundan sonra işimiz çok zor” diyen Onay, şöyle konuştu: “Çin öyle bir yer ki mevzuat ya da yasa yok. Bu yüzden yerli bir ortakla iş yapmak şart. Uysal’ın Türkiye’ye dönmesi için Çin’deki Yabancılar Bürosu’ndan geçici vize alması şart. Çin makamları bu belgeyi vermezse Konsolosluk da bir şey yapamaz. Bu iş diplomasi işi. DEİK olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Arkadaşımızın işi çok zor.” 
 
Türk diplomata bile saldırmışlar Kenan Uysal, şikâyetini kayda geçirmek ve kendisine ülkeden çıkışını sağlayacak bir belge edinmek üzere geçen hafta Türkiye’nin Şanghay Başkonsolos Yardımcısı Sevgi Kısacık ile birlikte yaibancılar bürosuna gittiğini ancak burada Çin polisinin hem kendisine hem de diplomat statüsündeki Kısacık’a saldırıda bulunduğunu öne sürdü. Polisin kendisini rehin alan şirkete ilişkin şikâyeti kabul etmediğini anlatan Uysal, “Bana pasaportumla ilgili kayıp işlemi yapmayacaklarını söylediler. ‘Gidip şirketle problemini kendin çöz’ dediler. Bunun üzerine tartışmaya başladık. Beni ve Sevgi Hanım’ı itip kaktılar, hakaret ettiler” diye konuştu.