ABD Hazine Bakanlığı bir kez daha Çin'i döviz manipülatörü olarak damgalamaktan uzak durdu, ancak bu ülkeyi döviz kuru reformlarını yapmada yeteri kadar hızlı hareket etmemekle eleştirdi.

ABD yönetimi ayrıca Japonya'yı yenin yükselişini durdurmak için döviz piyasasına müdahil olduğu gerekçesiyle payladı ve Güney Kore'yi bu tür müdahalelere daha az başvurması yönünde uyardı.

Amerikalı bazı siyasetçiler, Çin'i ihracatını desteklemek için para birimi yuanın değerini suni olarak düşük tutarak küresel piyasalarda haksız rekabet avantajı sağlamakla eleştiriyor ve Başkan Barack Obama'ya Çin'i cezalandırması için baskılarını artırıyor.

Ancak ABD yönetimi bu konuda diplomasiyi kullanmayı ve yumuşak tutum takınmayı tercih ediyor.

ABD Hazine Bakanlığı Kongre'ye sunduğu uluslararası ekonomik ve döviz kuru politikalarına ilişkin yarıyıl raporunda, Çin'in döviz manipülatörü olmadığını, ancak yuanın değerinin artması sürecinin çok yavaş ve yetersiz olduğunu belirtti.

Raporda, ''Hazine Bakanlığının, yuanın değerinin artması temposunu yakından izleyeceği ve daha fazla döviz kuru esnekliği sağlayacak, eşit şartlar oluşturacak ve iç talebe dayalı büyümeye yönelmeyi sürdürecek politika değişiklikleri için baskı yapacağı'' ifade edildi.

Bu yıl yuanın değeri ABD doları karşısında yüzde 4 ve Çin'in yuanı ABD doları karşısında sabitleme politikasından vazgeçtiği Haziran 2010'dan bu yana yüzde 7,7 değer kazandı.

ABD Senatosu bu yıl ilk kez, para birimi yenin değerini dolar karşısında suni olarak düşük tuttuğunu savunduğu Çin'i ticari olarak cezalandırmayı hedefleyen tartışmalı yasa tasarısını kabul etmişti.

ABD Başkanı Obama Kasım ayındaki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısında, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'ya sert ifadelerle yüklenmiş, Çin'in küresel ticaret kurallarına göre oynaması ve ''yetişkin'' gibi davranması gerektiğini söylemişti.

Pekin yönetimi ise ABD'ye döviz kuru konusunu ''siyasileştirmemesi'' uyarısında bulunmuştu.

Hazine Bakanlığı, Çin'i işaret ettiği Temmuz 1994'den bu yana hiçbir ülkeyi döviz manipülatörü olarak damgalamadı.

Japonya

ABD Hazine Bakanlığı raporda, Tokyo yönetiminin, 11 Mart'taki deprem ve tsunami felaketinden sonra G-7 ülkelerinin yene ortak müdahalesinin ardından Ağustos ve Ekim aylarında tek yanlı olarak yen satma müdahalelerini eleştirdi.

Japonya'nın yene tek yanlı müdahalelerinin, döviz kuru piyasalarında koşulların düzenli biçimde işlediğinin görüldüğü ve yen-dolar paritesindeki dalgalanmanın avro-dolar piyasasına göre daha düşük olduğu dönemde yapıldığı belirtilen raporda, deprem ve tsunami felaketini takiben G-7 ülkelerinin yene ortak müdahalesine karşın, ABD'nin Tokyo yönetiminin daha sonra yene yaptığı müdahaleleri desteklemediği kaydedildi.

Raporda, Japonya'nın, döviz kurunu etkilemeye çalışmaktan çok ekonomisini canlandıracak reformları uygulaması tavsiye edildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Japon hükümeti yetkilisi ise raporun, Tokyo yönetiminin G-7 anlaşmalarına uygun döviz kuru politikasına ilişkin tutumunu değiştirmediğini belirterek, ''Bu rapor, Japonya için müdahaleyi daha güç hale getirmiyor. Gerekli olan herşeyi yapmayı taahhüt ediyoruz'' dedi.

Japon ihracatçıları, güçlü yenin dış piyasalarda rekabet etmede kendileri için dezavantajlı durum yaratmasından şikayetçiler.

Hazine Bakanlığı ayrıca Güney Koreli yetkililerin, döviz kuru müdahalelerini sınırlandırması gerektiğini kaydetti.