Forumla ilgili bilgi veren ve 50’den fazla güçlü Çinli firmanın Türkiye’ye geleceğini belirten TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu maden, enerji, inşaat ve gıda gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren bu şirketlerin Türk iş dünyası ile buluşacağını vurguladı. İstanbul Ticaret Odası ve Çin Türkiye Büyükelçiliği’nin de desteğiyle düzenlenecek forumda, Türkiye’deki yatırım fırsatları anlatılacak. 
 
Hedef 3 milyar dolar 
 
İki ülke arasında 17 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu hatırlatan Sungurlu, 15 milyar dolarlık ithalata karşın sadece 2 milyar dolar ihracat yapılabildiğini vurguladı. Forumla bu rakamı 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Sungurlu şu onuların altını çizdi: 
 
* Çin çok büyük ve önemli bir pazar. Önümüzdeki 10 yıl içinde en büyük ekonomi unvanını ABD’den alacak. Bu ülkeyle işbirliği 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için de önemli. 
 
* Çinli firmalar Türkiye’yi yeterince tanımıyor. Onlara kendimizi tanıtıp işbirliği alanlarını göstereceğiz. Türkiye’yi üs olarak kullanmaları ve burada yatırım yapmaları için çalışmalar yapacağız. 
 
* Türk müteahhitler dünya çapında projelere imza atıyor. Çin’de de inşaat sektörü çok gelişti. Özellikle bu alanda Çinli iş dünyası ile müteahhitlerimiz bi rarada çalışabilir. 
 
* Türkiye’nin Ortadoğu, Türk Cumhuriyetler ve Avrupa ile olan bağlantıları Çin açısından önemli. Bunu onlar için de avantaja dönüştüreceğiz.
 
İkinci forum Çin’de 
 
* Çin Büyükelçisi Song Aiguo ile bir görüşme yaparak iki ülke arasındaki ticareti değerlendirdik. Türk-Çin İş Forumu’nun ikincisini Çin’de düzenleyeceğiz. Türk firmaları ile Çin’e bir çıkarma yapacağız. 
 
Güçlü firmalar bir araya geliyor
 
Foruma Çin’den katılması beklenen firmalardan birkaçı şöyle: 
 
Shaanxi Cultural Industry Investment 
 
Huawei nChina XD Group 
 
Ceeg Solar Energy 
 
DAQO Group 
 
Mindray. Foruma Türkiye’den ise şu firmaların katılması bekleniyor: 
 
Eti Maden 
 
Godiva 
 
Güllüoğlu 
 
Koza 
 
Adopen 
 
Ağaoğlu 
 
Sur Yapı 
 
Varyap 
 
Dumankaya 
 
Dimes 
 
Çalık Enerji 
 
Zorlu Enerji.