28 Şubat sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda oturan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, Necmettin Erbakan'ı anlattı. Sağlam, 54. Hükü-met'in 28 Şubat kararlarına direndiği için hükümette kalamadığını belirtti. 28 Şubat kararlarının en önemlisi 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi kararıydı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam, "Kesintisiz eğitim diye bir şey icat ettiler. Biz kesintisiz eğitime karşı çıktık. Hem Necmettin Erbakan hem Tansu Çiller kesintisiz eğitime karşı çıktı. Erbakan ile yaptığımız görüşmelerde kesintisiz eğitime karşı çıkma konusunda mutabık kaldık" dedi.

Askerlerle anlaşıyorduk

Sağlam, kesintisiz eğitimin sakıncalarını askerlere anlattıklarını ve askerler ile uzlaşmaya vardıklarını belirterek, "Bunun bazı illerde pilot olarak uygulanmasını kabul ettirdik. Pilot uygulama olsaydı başarılı olamadığı görülecekti. Ancak biz hükümette fazla kalamadık. Erbakan ve Çiller ikişer yıl Başbakanlık yapacaktı. Çiller'in Başbakan olması ile ikna etmek daha kolay olunur diye düşünüldü. Ancak öyle olmadı" dedi. Sağlam, Refahyol Hükümetinin iktidardan uzaklaştınlmasınm en önemli nedeni nin 8 yıllık kesintisiz eğitime karşı çıkması olduğunu söyledi. Sağlam, "Bizden sonra ku rulan hükümet 8 yıllık kesintisiz eğitimi he men çıkardı" açıklamasında bulundu. Erbakan'ın 28 Şubat kararlarını imzala yıp imzalamama tartışmaları ile ilgili olarak Sağlam, "MGK kararlarını imzalayıp imzalamaması önemli değil. Önemli olan MGK kararlarının hayata geçirilmesidir. Tavsiye kararlarının Bakanlar Kurulu tarafından uygulanması önemlidir. Ancak Erbakan MGK kararlarını Bakanlar Kurulu ka rarına haline getirmedi. Yani kararlan uygulamadı" diye konuştu.

Çok nazikti

Erbakan ile Başbakan olarak 1 yıl çalıştıklarını belirten Sağlam, "Gördü güm en nazik devlet adamlarından biridir takipçi ve çal skan bir adamdı. Gece yarılarına kadar çalışırdı" dedi.

Taziyeler dün de sürdü

Necmettin Erbakan'ın vefatının ardından Saadet Partisi Genel Merkezi ve Balgat'taki evine taziye ziyaretleri dün de gün boyu sürdü. Genel merkezdeki taziyeleri Fatih Erbakan ve partililer kabul ederken, çeşitli illerden gelen partililer de Erbakan'ın kızları Zeynep Bay-koç ve Elif Erbakan Altınöz'e Balgat'taki evlerinde başsağlığı dileklerini ilettiler. Sevenleri Erbakan'ı Kur'an okuyarak yad ederken, gözyaşlarını tutamadı. Bu arada Türk Kızılayı, yaşamında zaman zaman derneğe bağışta bulunan Erba-kan'ın evinin karşısına çadır kurarak, taziyeye gelenlere, görevli polislere ve basın mensuplarına çay ve poğaça dağıttı.

"Sevdikleriyle cennette buluşsun''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Necmettin Erbakan'ın vefatından derin üzüntü duyduğunu belirterek, ''Hocamızın vefatı gerçekten sadece bizleri değil bütün İslam dünyasını da teessüre sevk etmiştir'' dedi. Arınç, Erbakan'ın vefatı dolayısıyla Saadet Partisi Genel Merkezi'ne giderek taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yapan Arınç, iki gündür Ankara dışında olduğunu, yeni döndüğünü ifade etti. Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan ve yakınları ile geçmişten bu yana birlikte siyaset yaptığı arkadaşlarını görme imkanı bulduğunu ifade eden Arınç, şu an büyük üzüntüleri olduğunu dile getirdi. Erbakan'a Allah'tan rahmet dileyen Arınç, ''Cenabıhak cennetine koysun ve tüm sevdikleriyle inşallah cennette buluşsun'' temennisinde bulundu.

"Erbakan ile uyumlu çalıştık"

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, SP Genel Merkezi'ne giderek Fatih Erbakan ve partililere başsağlığı ziyaretinde bulundu. Taziyede helva ikram edilen Bay-kal, çıkışta gazetecilere bir açıklama yaptı. Türkiye'deki değişim ve dönüşümde Er-bakan'ın önemli etkilerinin bulunduğunu kaydeden Baykal, ''Siyasi mücadelesinm ötesinde, kişiliği, insan ilişkileri, zarafeti ve inceliğiyle örnek alınması gereken bir siyasetçiydi. Sayın Erbakan ile 1974 yıhrıda hükümette birlikte çalışma imkanı bulduk. Kendisiyle uyum ve işbirliği içincte çalıştık. Kıbrıs'a yönelik izlenen polrtto da o hükümetin bir politikası olarak gerçekleştirilmişti'' diye konuştu. Baykal, Erbakan'ın Türk siyasi hayatının devamında ilgiyle hatırlanacağını söyledi.

■ Bilal ÇETİN-Bugün