Aydın Ticaret Borsası tarafından başlatılan hava alanı projesi kapsamında hava yolu firmalarıyla yapılan görüşmelerin ardından Çıldır Havaalanı"nın uçuşlara açılması için başlatılan çalışmalar kapsamında Devlet Hava Meydanları (DHM) uzmanlarının çalışma başlattığı bildirildi.

Aydın"ın yarım asırlık hayali olan ve Aydın"ın kalkınmasında önemli rol oynayacak olan Çıldır Havaalanı pistinin uzatılması için Devlet Hava Meydanları (DHM) uzmanları çalışma başlattı.

Çıldır Havaalanı"nın uçuşlara açılması için Ticaret Borsası"nın gündeme getirdiği konuyu destekleyen Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit ve Vali Hüseyin Avni Coş bir araya gelerek konuyu önümüzdeki günlerde masaya yatıracakları öğrenildi.

Konuyla ilgili raporların bir araya getirilmesinden sonra toplanacaklarını ifade eden Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın için hayati önem taşıyan konunun takipçisi olduklarını söyledi.

Aydın Valilik makamında oda ve borsa başkanıyla bir araya gelen Vali Hüseyin Avni Coş, Çıldır Havaalanı pistinin uzatılması için Devlet Hava Meydanları uzmanlarının çalışma başlattığını belirten Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise başlatılan çalışmalara ve gösterilen çabalara destek verdiklerini söyledi.

Havacılık güvenliğinin çok önemli olduğunu kaydeden Coş, “Çıldır Havaalanın kullanılması için şuanda iyi niyetle başlayan bir çaba var. Vatandaşlara yararlı bir çabayı engellememiz destek vermememiz mümkün değil. Bizlere getirilen çalışmalar doğrultusunda bizde çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

Havacılık kurallarının son derece katı olduğuna dikkat çeken Coş, “Havalıcılıkta uygulanan kurallar diğer kurallar gibi oluversin anlayışı asla yoktur. Havacılıkta güvenlik çok önemlidir. Ulaştırma Bakanlığımız da burada uçuşun ve mevcut önerilen uçakların ne kadar uygun olduğunu değerlendirecek.

Bunun yanı sıra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü İşletmesi Ulaştırma Bakanlığı gözetiminde kendileri açısında da gerekli değerlendirmeleri yapacaklar. İnşallah olumlu sonuç çıkar. Bundan hep beraber yararlanırız” diye konuştu.

"PİSTİN UZATILMASININ ÖNÜNDE BİR TAKIM SORUNLAR VAR"
Bin 435 metrelik pistin 2 bin 200 metrenin üzerine çıkarılması gerektiğini vurgulayan Coş, “Çalışmaların uzun vade de yapılması gerekiyor. Bin 435 metrelik pisti her halükarda 2 bin 200 metrenin üzerine çıkarmamız gerekiyor. Bunun için ne yapılabilir masaya yatırılıp görüşülmesi lazım.

Arazide pisti uzatmak için bir takım sorunlar var. Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü uzmanları da bu pistin uzatılabilirliği konusunda bir çalışma başlattı. Üstelik devlet olarak da Çıldır Ailesi"ne bir borcumuz var. Geçmişte 500 dekar civarında araziyi hava alanı yapılmak üzere bağışlamışlar.

O zamanın şartlarına göre hava alanı yapılmış ama şuanda uçaklar giderek büyüyor ve pervaneli uçaklarda giderek azalıyor jet uçaklarının da uçabileceği bir pist olması gerekiyor. Bu nedenle Çıldır Havaalanı şuanda verimli olarak hiç kullanılmıyor” dedi.