George Soros, IMF dünya bankaları toplantıları çerçevesinde düzenlenen "Küresel mali sistemin geleceği" konulu seminere katıldı. Krizden sonra çok yüksek miktarda sisteme likidite verildiğine ve garantiler sağlandığına işaret eden Soros, "Bunların bir zaman sonra geri çekilmesi gerekiyor. İşte biz buna çıkış stratejisi diyoruz. Bununla nasıl yüzleşeceğiz? Ben hala krize karşı alınan önlemlerden çıkış için çok erken olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Hala en büyük problemin Amerika'da olduğunu belirten Soros, "Amerikan bankacılık sistemi aslında iflas etti. Amerika'da iyileşme çok yavaş olacak. 5 yıl veya daha fazla beklemek gerekecek. Şu anda açıklanan kurtarma paketleri, durumu kurtarıyor fakat bunlar bitince Amerika'da yeni kurtarma paketine ihtiyaç duyulacak. Dünyanın geri kalanı ise daha hızlı toparlanacak. Avrupa'da bu kriz daha az hasar meydana getirdi. Özellikle tüketiciler sosyal güvenlik sistemi sayesinde daha az etkilendi" dedi.

"ÖNLEM ALINMAZSA ULUSLARARASI KAPİTALİZM YERİNE DEVLET KAPİTALİZMİ GELECEK"

Soros, finansal sistem açısından bir dönemin sonuna gelindiğini belirterek, "Ne yazık ki bu durum tam anlamıyla anlaşılmadı. Çok geniş çaplı bir reforma ihtiyacımız var. Ancak bunu gerçekleştirmek çok zor. Vergi düzenlemeleri zorluk yaratıyor. Her ülke sermayeyi kendine çekmek istiyor. Kaçırmak istemiyor. Uluslararası düzeyde ortak düzenlemeler sağlamak zor olacak. Ancak bu iş başarılamazsa alternatif bir sistem baş göstermeye başladı. Bu da uluslararası kapitalizmin yerine devlet kapitalizminin

yerleşmesi diyebiliriz. Bu biraz Çin sistemine benziyor. Ancak Çin bile bu etkisiz sistemi istemez. Eğer ortak bir yaklaşım başarılamazsa olacak olan budur" şeklinde konuştu.

"FİNANSAL PİYASALAR DOĞASI GEREĞİ İSTİKRARSIZDIR"

Finansal sistemin nasıl işlediği konusunda yanlış fikirler olduğunu ifade eden Soros, finansal piyasaların doğası gereği istikrarsız olduğunu vurgulayarak "Ben piyasalarda bir balon oluştuğunu gördüğümde alıma geçerim. Ancak balon patlamadan da satmayı umarım. Piyasa düzenleyicilerinin çok büyük balonlar oluşmasının önüne geçmesi gerekiyor. Şu andaki sorun fil gibi büyüdü. Tabiki çözülebilir ama önce piyasa düzenleyicilerinin piyasanın nasıl işlendiğini öğrenmesi gerekiyor" dedi./yeni şafak