3 Aralık 2009’daki savcılık ifadesini kabul eden Efe, o ifadesinde “Cihaner bana Erzincan’da bütün cemaat ve tarikatların kökünü kazıyacağını söylüyordu” demişti.
 
“İrtica ile Mücadele Eylem Planı” iddialarıyla ilgili yargılanan Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ile Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 7 sanıklı davanın 18. duruşmasında, var olduğu iddia olunan Ergenekon Terör Örgütü’nün Erzincan yapılanmasını deşifre eden Gizli Tanık “Efe” dinlendi. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Albay Dursun Çiçek ile Mehmet Deniz Yıldırım ve avukat Serdar Öztürk katıldı. Tutuksuz sanıklar Ufuk Akkaya, İlhami Ümit Handan ve Özel Yılmaz ile kırmızı bültenle aranmasına karar verilen Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi.
 
“HERKESİN KARŞISINDA İFADE VERMEK İSTİYORUM”
 
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, gizli tanık “Efe”nin kendisine tahsis edilen odada mahkeme üye hakimlerinden Hüsnü Çalmuk ile hazır olduğunu söyledi.
 
Hüsnü Çalmuk, gizli tanığın bir beyanı olduğunu ifade ederek, “Kendi sesiyle konuşmak istiyor” dedi. Mahkeme başkanının söz vermesi üzerine konuşan gizli tanık “Efe”, kendi sesiyle “Mümkünse salondaki herkesin karşısında ifade vermek istiyorum. Kimliğim ortaya çıkmazsa” şeklinde konuştu.
 
Başkan Köksal Şengün ise, duruşma salonunun boşaltılmasının sadece izleyiciler ve sanıkların dışarı çıkarılması ile mümkün olabileceğini ifade ederek, avukatların duruşma salonundan çıkarılmayacağını, bu durumda yine de heyet karşısında ifade vermek isteyip istemediğini sordu.
 
Tanığın bu şartlarda da ifade vermek istediğini söylemesi üzerine görüşü sorulan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tanığın kimliğinin deşifre edilme riski olduğunu belirterek, takdirin yine de mahkemeye ait olduğunu söyledi.
 
BASIN MENSUPLARI VE İZLEYİCİLER ÇIKARILDI
 
Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, gizli tanık “Efe”nin, kimliğini açığa çıkaracak yayınların yasak olduğuna ve yapılacak yayınlarda tanığın “gizli tanık Efe” olarak yazılmasına karar verildiğini belirterek, Tanık Koruma Kanunu gereğince, dinleyici ve basın mensuplarının salondan çıkarılmasına karar verildiğini kaydetti.
İzleyici ve basın mensuplarının dışarı çıkarılmasının ardından, sanıklar ve avukatların da bulunduğu duruşma salonunda, gizli tanığın ifadesinin alınmasına başlandı.
 
SAVCILIKTA ALINAN İFADESİNİ KABUL ETTİ
 
Gizli Tanık “Efe”nin, basın mensuplarının alınmadığı duruşmada; 3 Aralık 2009 tarihinde savcılığa verdiği ifadeyi kabul ettiği öğrenildi. Duruşmada; Gizli Tanık “Efe”nin, Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın’ın sorularına cevap verdiği belirtildi.
Gizli Tanık “Efe”nin, sanık ve avukatların sorularına cevap verdiği kaydedildi.
 
EFE, SAVCILIK İFADESİNDE NELER DEMİŞTİ?
 
“İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının dünkü duruşmasında dinlenen ve var olduğu iddia olunan Ergenekon Terör Örgütü’nün Erzincan yapılanmasını deşifre eden Gizli Tanık “Efe” üst düzey bürokrat... Gizli Tanık “Efe”, 3 Aralık 2009 tarihinde Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede şu anda CHP Denizli Milletvekili adayı olan Ergenekon sanığı İlhan Cihaner ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı iken her hafta görüştüklerini açıklamış ve Cihaner’in, Fethullah Gülen ve İsmailağa cemaatlerine yapılan komplo girişimlerine şahit olduğunu açıklamıştı. Gizli tanık Efe 3 Aralık 2009 tarihli ifadesinde şunları söylemişti:
 
¥ “İlhan Cihaner bana Erzincan’da bütün cemaat ve tarikatların kökünü kazıyacağını söylüyordu... Benim de bu konuda sorumluluk almamı istemişti...”
 
¥ “İsmailağa cemaati operasyonu sırasında il jandarmada gözaltında bulunan bir hamile kadının psikolojik ve fiziksel baskıyla karnındaki 8 aylık ikiz çocuğu ölmüştü...”
 
¥ “Başsavcı mahiyetindeki K. Savcıyı Erzincan Adliyesi’ndeki icra dairesine göndererek orada çalışan peruklu ve başı kapalı memureleri tutanağa geçirmiş ve bunu yaparken de memurların dışarı çıkmamaları için üstlerinden kapıyı kilitlemiştir.”
 
¥ “Şenol komutan bana, “Fetullahçılarla ilgili delil elde edemezsek Işık evlerinde kalan birkaç öğrenciyi para karşılığı ayarladık, evlere bu öğrenciler vasıtasıyla silah ve uyuşturucu koyabileceğiz”
 
yeniakit