Sentetik ayakkabıların, ortopedik uyumsuzluk göstermesinin yanı sıra kimyasal zararlarının olduğu belirtilerek bu tip ayakkabı giyenlerin kaser riski taşıdığı ifade edildi.

İzmir Ayakkabıcılar Odası'nın Ege Üniversitesi'nde (EÜ) yaptırdığı analiz, deri görünümlü sentetik ayakkabıların akciğer, karaciğer ve böbrekte tümöre yol açtığını ortaya çıkardı.

Sentetik ayakkabıların, kimyasal zararlarının yanı sıra ortopedik uyumsuzluk gösterdiği belirtildi. Ayakkabıcılar Odası, deri görünümlü sentetik ayakkabıları EÜ Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü'nde giyim hijyeni ve konforu açısından analiz ettirdi. Bu tür ayakkabıların tüm parçalarının sentetik materyallerden üretildiği ve bazılarında ise PVC kullanıldığı tespit edildi. Ayakkabıların analizini yapan Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özcan Sarı'nın hazırladığı raporda şu ifadeler yer aldı: "Bu kimyasalların çoğunun nihai sonucu akciğer, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarda tümör oluşumu ve kanserdir."

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, ayak sağlığının önemine dikkat çekerek, Türkiye'de insanların yüzde 80'inin 10 yıl sonra mantar sorunuyla karşılaşacağını iddia etti. Tahlile giden ayakkabıların tamamının ithal ve imitasyon olduğunu kaydeden Güzel, hammaddesi belli olmayan ayakkabıların ayak yoluyla vücudu çürüttüğünü savundu. Hava almayan, ayağı terleten bu ayakkabıların Türkiye'de 'deri' diye satıldığını söyleyen Güzel, şöyle konuştu: "Şehir merkezlerinde, hiper ve gross-marketlerde satılıyor. Vatandaş aldatılıyor. Vatandaşın sağlığıyla oynanıyor. 'Deri ayakkabı 30-40 lira' diye yazıyorlar ama tamamı imitasyon."

Deri ayakkabı 40 TL'den aşağı üretilemez

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, şu bilgileri verdi: "Deri çocuk ayakkabısı 25 liradan aşağı mal edilemez ve bu ayakkabı 40-50'den aşağı da alınamaz. Bayan ve erkek deri ayakkabı 40-45 liradan aşağıya yapılamaz. Vatandaş yılda 10 çift sağlıksız ayakkabı giyeceğine 2 çift sağlıklı ayakkabı giysin."

(Zaman)