Kürt sorununun çözümüyle ilgili 15 Ağustos"ta önerilerde bulunacağı öne sürülen Öcalan"ın "Sayın Erdoğan ve Gül"ün dolaylı da olsa, basın yoluyla da olsa çağrıları, ricaları oldu" sözleri üzerine Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlıktan dün akşam saat 19.00 sıralarında iki ayrı "yalanlama" yapıldı. Çankaya Köşkü ve Başbakanlıktan aynı dakikalarda yapılan açıklamalarda geçen ifadeler de neredeyse birbirinin aynı oldu. Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, şöyle denildi:

İddialar asılsız

"Bugün (dün) bazı basın organlarında yer alan ve Cumhurbaşkanımızın terör örgütü elebaşısına dolaylı olarak mesaj gönderip ricada bulunduğu yolundaki haberler, gerçekle hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır ve terör örgütü elebaşısının avukatlarının iddiaları tümüyle asılsızdır."

İftira ve yalan

Başbakan Basın Müşaviri Kemal Öztürk ise konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi: "Bugün (dün) bazı basın yayın organlarında, terör örgütü elebaşısının avukatlarına atfen, "Sayın Başbakanın kendisine dolaylı mesaj gönderdiği ve ricada bulunduğuna" dair bazı asılsız iddialar yer almıştır. Sayın Başbakan, başta PKK olmak üzere hiçbir terör örgütüne ne dolaylı, ne de basın aracılığı ile hiçbir mesaj göndermemiş, hiçbir ricada bulunmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı"na yönelik bu sözler tümüyle yalan ve iftiradır."

Muhatap alınmaz

Siyasi partilerin yetkilileri de yaptıkları değerlendirmelerde devletin muhatabının belli olduğunu söylediler. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Öcalan"ın durumdan vazife çıkardığını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti devleti, terörist başıyla pazarlık yapmaz" dediler. MHP Grup Başkanvekili Oktay basında yazılanların dışında, aracıların devreye girdiği intiba uyandırıldığını söyleyerek, "Bazılarının terör örgütüne mesaj götürmesi kabul edilemez. Bunları vahim buluyoruz" dedi.