Alman Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat), çifte vatandaşlığı reddetti.

Bundesrat'ta bugün Berlin ve Bremen eyaletleri tarafından, Almanya'da doğan ve 18 yaşından sonra iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılan yabancı gençlere çifte vatandaşlık verilmesi yönünde sunulan önerge, kabul görmedi.

Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi üyesi Bilkay Öney, yaptığı yazılı açıklamada Bundesrat'ın kararını eleştirerek, çok sayıda Türk vatandaşının Alman vatandaşlığına geçmesi durumunda Türkiye'deki haklarını kaybetmekten endişe ettiklerini, bu insanlar için çifte vatandaşlığın büyük kolaylık olacağını belirtti.

Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in bugün başlattığı Alman vatandaşlığına geçiş kampanyasının da yabancıların önüne konulan engelleri ortadan kaldırmayacağını savunan Öney, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“İnsanların gelir durumu ortada. Geliri olmayanlar zaten Alman vatandaşı olamıyor. Bu insanlara kampanya fayda sağlamıyor, tam aksine insanlar vatandaşlığa geçemedikleri için üzülüyor. Vatandaşlığa geçme şansına sahip olanlar ise vatandaşlık sınavından geçmek durumunda. Yani nereye baksanız, Alman vatandaşlığına geçmenin önünde bir sürü engel var. Bu mudur sizin göç politikanız ve kampanyanız? Göz boyayan kampanyalar yerine Sayın Böhmer'i siyasi engelleri ortadan kaldırmaya çağırıyorum. Aksi takdirde samimi olmadıklarını düşüneceğim.”

Almanya'da yeniden düzenlenen göç yasasına göre, bu ülkede doğan ve anne ya da babası yabancı olan gençler 18 yaşına kadar iki ülkenin vatandaşlığına sahip oluyor, 18 ile 23 yaş arasında iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılıyor.