Suriye’de süren rejim karşıtı gösterileri şiddet yoluyla bastırma inadından uluslararası toplumun baskısına rağmen vazgeçmeyen Beşar Esad yönetimi dün itibariyle daha da zor bir döneme girdi.

Önce Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye’ye havadan silah sevkine engel olunacağını açıklamasının ardından New York’ta önceki gün yaptığı açıklamada da yine Suriye’yi, “Karadan böyle bir nakliye olmuş olursa daha önce durdurduğumuz, el koyduğumuz gibi durdurur, el koyarız” sözleriyle uyardı.

Yaptırımı Ashton açıkladı

Dünya medyasının “Türkiye, Şam’a silah ambargosu koydu” diye duyurduğu bu açıklamanın ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York’ta AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüştü. Bu görüşmeden kısa bir süre sonra Ashton, AB’nin Suriye’ye yönelik yeni yaptırımlarını açıkladı.

Petrol, yatırım, vize yasak

2 Eylül’de alınan, Suriye’den ham petrol ithalatı yasağını daha da ileri götürme amaçlı yaptırımlara, petrol sektörüne yatırım yasağı da eklendi. AB ayrıca Suriye Merkez Bankası’na banknot vermeyi yasakladı, rejimle bağlantılı bazı yetkililere seyahat ve vize yasağı da getirdi. Ek yaptırımlar dün yürürlüğe girdi.

Suriye, büyük bölümü AB ülkelerine olmak üzere günde 150 bin varil ham petrol ihraç ediyor. Suriye’nin 2010’da ham petrolden 3,1 milyar dolar gelir elde ettiği biliniyor.

Esad, Rusya’yı da kızdırdı

DPA’nın haberine göre ise Şam yönetimi, sonunda Rusya’yı da kızdırmaya başladı. Esad rejiminin toparlayabileceğini savunarak Suriye’ye BM yaptırımları uygulanması önerisini Güvenlik Konseyi’nde sürekli veto eden Moskova bile artık, Esad’dan umudunu kesmeye başladı. Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Beşar Esad’dan verdiği sözleri tutması istendi.