ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine'ye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisini, son 3 yıldır ekip biçenlere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıllığına kiralayacak. Yaklaşık 1 milyon kişiyi ilgilendiren uygulamayla 218 bin aile yıllık 100 milyon lira kira bedeli ödeyecek. Ancak isterse çiftçi kayıt sistemine kaydolup devletten yıllık 125 milyon lira destek alacak. Hazine arazilerini 10 yıl süreyle kiralama için 19 Kasım'a kadar başvurulabilecek. 10 yılın sonunda da bu araziler kiralayanlar tarafından satın alınabilecek.

BEDELİN YARISI


 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Türkiye'deki tarım arazilerinin yüzde 5'ini kapsayan projeyi açıkladı. Kurum, devletin artık vatandaşıyla mülkünü paylaştığına dikkat çekerek, 218 bin aileyi projeden yararlanmaya şu sözlerle davet etti: “Hazineye ait tarım arazilerini, 31 Aralık 2017 tarihinden önce, 3 yıl süreyle kullanmış olanlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerinde Milli Emlak müdürlüklerine başvurmalılar. 19 Kasım 2018 tarihine kadar başvurulması halinde, kendileriyle yıllık ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıllık bir sözleşme yapılacak. 10 yıllık bedelin yüzde 25'ini peşin, kalanını 2 taksitte, ister hasat dönemlerinde isterlerse de yıl sonuna kadar ödeme imkanı verilecek.” Çiftçilerin 10 yılın sonunda bu arazilerin sahibi olmak istemeleri halinde onlara doğrudan satılabileceği bilgisini veren Bakan Kurum, “Bunun için de belediye ve mücavir alan sınırları içindeki tarım arazilerini rayiç bedelden; bu sınırların dışındakileri ise rayiç bedelin yarısı üzerinden satılacak” dedi.

GERİ ÖDEME ŞANSI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, yaklaşık 1 milyon nüfuslu, 218 bin ailenin, çiftçi kayıt sistemine dahil olmadıkları için devletin tarımsal desteklemelerinden yararlanamadıklarını vurguladı. Bu ailelerin 10 yıllık kiralama sözleşmesi yapmaları halinde çiftçi kayıt sistemine de girebileceklerini söyleyen Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ailelerimiz, bugünkü rakamlarla toplamda yıllık 200 milyon lira ecrimisil bedeli ödüyorlar. 10 yıllık kira sözleşmesi yapmaları halinde, kiraları yıllık 100 milyon liraya düşmüş olacak. Ayrıca çiftçi kayıt sistemine dahil oldukları için de kendilerine yıllık 125 milyon lira ödeme yapmış olacağız. Yani hem kiralarını ödemiş, hem de ceplerine 25 milyon lira para koymuş olacağız. Hepsini bu fırsattan yararlanmaya bekliyoruz.”