Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Ekim ayında yağan şiddetli yağmurun pamuk üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, ''Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarımızın yüzde 5'lik yasal faizini ödemek, ana paranın da 1 yıl ertelenmesini istiyoruz'' dedi.
Söke Ziraat Odası'nda beraberindeki Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven, yönetim kurulu üyesi Şaban Akad ve Aşkın Can ile birlikte basın açıklaması yapan Kocabaş, pamuk hasadının en yoğun yapıldığı Ekim ayının ikinci haftasında yağan şiddetli yağmurun pamuk üreticisine büyük maddi zarar verdiğini kaydetti.
Metrekareye düşen 220 kilogram yağmurun pamukta verim ve kalite kaybına neden olduğunu, yağmurun üreticiye zararının 40 milyon lirayı bulduğunu ifade eden Kocabaş, yağışın sigorta kapsamına girmediğini üzüntüyle öğrendiklerini ifade etti.
Söke Ziraat Odası olarak şiddetli yağışlardan sonra hemen harekete geçtiklerini ve Aydın milletvekillerine durumu anlattıklarını belirten Kocabaş şöyle konuştu:
''Bununla da yetinmeyip, Ankara'ya giderek Ziraat Bankası genel müdür yardımcısı ile görüştük. Çiftçinin borçlarının ertelenebileceğini ve bu konuda çalışma yapacaklarını ifade edildi. Bu bizim için bir umut oldu. 18 Kasım tarihinde Söke Sivil Toplum Platformu üyeleri ile tekrar Ankara'ya giderek Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünü ziyaret ettik. Ancak görüştüğümüz yetkilinin ve ekibinin görevden alındığı, yerine yeni ekibin geldiğini öğrendik.
Cuma günü çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının ertelenmeyeceği bilgisini aldık. Pamuktaki verim ve kalite kaybından doğan zararları kim karşılayacak- Dünya fiyatlarından 1 lira daha ucuz pamuk satıyoruz. Biz üreticiler olarak borcumuzu silin demiyoruz. Biz, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarımızın yüzde 5'lik yasal faizini ödemek, ana paranın da 1 yıl ertelemesini istiyoruz. T.C. Ziraat Bankası'nın mevcut kredimizi bazı illerde uyguladığı ikinci yılın sonunda ödenebilecek hale getirmesini istiyoruz.''