İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, birbiriyle hiç ilgisi olmayan hastalıkların belirtilerinin aynı olabildiğini ve bunun ''Tuzak Sendromu'' olarak adlandırıldığını dile getirerek, ''Bu benzerlikler, çoğu zaman doğru tanı konulmasını güçleştiriyor. Bu durum çok ciddi hastalıkları maskeleyebiliyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Karagözoğlu, yaptığı açıklamada, pek çok hastalığın ortak belirtilerle birbirini taklit edebildiğini belirterek, bu tür yakınmalarla başvuran hastaların öyküsünün alınması, genel muayenesinin yapılması ve teknik olanakların sonuna kadar kullanılması gerektiğini, aksi halde yanlış konulan teşhis nedeniyle hastalıkların ilerleyerek tedavisi zor bir noktaya gelebileceğine işaret etti.

Birbiriyle hiç ilgisi olmayan hastalıkların belirtileri aynı olabildiğine, ''tuzak sendromu'' olarak adlandırılan bu benzerliğin, çoğu zaman doğru tanı konulmasını güçleştirdiğine işaret eden Karagözoğlu, bu durumun çok ciddi hastalıkları maskeleyebildiğini kaydetti.

Tuzak hastalıklara örnek veren Karagözoğlu, idrar yolu iltihabıyla şeker hastalığının sık idrara gitme, tekrarlayan idrar yolu iltihapları gibi ortak belirtileri olduğuna dikkati çekti.

İdrar yoluyla ilgili şikayetlerin günlük hayatta sık görülen durumlar olduğunu belirten Karagözoğlu, özellikle kadınlarda idrar yolunun kısa olmasının, idrar yolu iltihaplarına yatkınlık oluşturabileceğini ifade etti. Karagözoğlu, kanıksanan şikayetlerin şeker gibi ciddi bir hastalığı maskeleyebileceğini belirtti.

Bel fıtığıyla multiple miyelomunun (kemik iliği hastalığı) ortak belirtilerinin ise sırt ve bel omurları ağrıları olduğuna dikkati çeken Karagözoğlu, şunları kaydetti:

''Multiple miyelom bir çeşit kan kanseridir. Bel ağrısı şikayeti bazen hastalığın ilk şikayeti olabilir. Omur fıtıkları da, ağrı şikayetiyle kendilerini belli eder. Bel, boyun, sırt omurlarının fıtıkları günlük hayatta sık karşılaşılan hastalıklardır. Bu nedenle bel, boyun, sırt ağrıları; 'Fıtıktır, başka bir şey değil' denilerek önemsenmeyebilir. Bu tuzak bir durumdur. Önemsenmeyen bu ağrı multiple miyelom hastalığının ağrısı olabilir.''

Karagözoğlu, hemoroid ile kolon kanserinin, kanlı dışkılama, ağrı, kabızlık gibi ortak belirtileri olduğuna işaret ederek, bu tür bir belirtilerin ''hemoroid''tir diye küçümsenmemesi gerektiğini ifade etti.

Astımla bronşit hastalıklarının da ortak belirtilerinin nefes darlığı, öksürük, balgam olduğuna vurgu yapan Karagözoğlu, ülser ve kalp krizinin de karın ağrısı, terleme, fenalık hissi ve bulantı gibi ortak belirtilerinin bulunduğunu dile getirdi. Karagözoğlu, crohn hastalığıyla kalınbağırsak kanserinin de sümüklü-kanlı dışkılama, kilo kaybı, yaygın ağrılar gibi ortak belirtileri bulunduğunu kaydetti.