İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle bir kez daha gündeme gelen çiçekçilik sektörünün sorunlarına dikkati çekti.

Yalçıntaş yaptığı yazılı açıklamada, 14 Şubat"ın çiçekçi esnafının ve tüccarının çözüm bekleyen sorunlarını da tekrar göz önüne koyduğunu ifade ederek, neredeyse yüzde 50"ye yakın bir oranda fireyle çalışan bir sektör olan çiçekçilikte yüzde 18"lik KDV"nin çok yüksek olduğunu kaydetti. Sektörde sosyal güvenlik primlerinin de indirilmesi gerektiğini belirten Yalçıntaş, “Çiçekçi esnafımızın durumunun iyi olduğunu söylemek mümkün değil. Ne yazık ki birçok çiçekçi dükkanı ciddi mali zorluklar yaşıyor. Çiçek üreticisinden tüketiciye kadar çiçeklerin yüzde 50"ye yakın bölümü çöpe gidiyor. Oysa çiçeklerin sadece yüzde 25"e kadar olan bölümü vergiden muaf tutuluyor. Çiçekçilikte fire yüzde 25"in çok üstündedir. Firenin en az yüzde 40"a yükseltilmesi halinde sektör rahatlar” dedi.

İstanbul"da çiçek ve süs bitkileri sektöründen ekmek yiyen 100 binden fazla kişi bulunduğunu hatırlatan Yalçıntaş, ancak bu tedbirlerle Türkiye"nin başta Hollanda olmak üzere diğer ülkelerle yarışır hale gelebileceğinin altını çizdi. Yalçıntaş, “Hollanda gibi ülkelerle rekabet etmek istiyorsak, ürün ve üretim açısından sektörün standartlarını oluşturmalıyız. Ayrıca ülkemizde çiçek tüketiminin sadece özel günlerle sınırlı kalmamasını sağlamamız çok önemli” dedi. Yalçıntaş, bu sene 14 Şubat Sevgililer Günü"nün Hz. Muhammed"in doğum günü olan Mevlid Kandili"ne denk geldiğini hatırlatarak, “Müslüman aleminin Mevlid Kandili"ni kutluyor, tüm dünyaya hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.