İstanbul'da gerçekleştirilen İslam Konferansı Teşkilatı 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantılarına katılmak üzere bazı İslam ülkelerinin devlet başkanları ile başbakanlarının İstanbul'a gelişleri gün boyu sürdü. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, özel bir uçakla İstanbul'a geldi. Türkiye'ye gelen Ahmedinejad'ı, Atatürk Havalimanı'nda Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Muammer Güler ve diğer yetkililer karşıladı. Ahmedinejad için havalimanında İran Konsolosluğu tarafından uzun bir karşılama komitesi oluşturuldu. İran konsolosluğunda çalışanların çocukları olduğu öğrenilen üç çocuk Ahmedinejad'ı çiçekle karşıladı. 11 yaşında Emir, 10 yaşında Mehdiye, 8 yaşında Maide, uçaktan inen Ahmedinejad'ı çiçek vererek karşıladı. Ahmedi- nejad çocukları bu jestine tek tek başlarından öperek karşılık verdi.

ÖZEL UÇAKLA GELDİLER

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah, İSEDAK toplantısı'na katılmak özel uçakla İstanbul'a geldi. El Sabah'ı, Atatürk Havalimanı'nda Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Muammer Güler ve diğer ilgililer karşıladı. El Sabah, özel uçağının altına yanaştırılan makam aracına binerek hava limanından ayrıldı. Daha sonra farklı saatlerde Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev de özel uçaklarıyla İstanbul'a geldi.

Erdoğan'la başbaşa 70 dakika

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Başbakan Erdoğan'la biraraya geldi. İstanbul'da Ceylan İntercontinental Otel'de gerçekleşen görüşme, basına kapalı yapıldı. Ceylan Otel'de saat 18.00 sıralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Ahmedinejad, daha sonra Four Seasons Otel'de Cumhurbaşkanı Gül ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

NÜKLEERİ KONUŞTUK

Başbakan Erdoğan, görüşme sonrası otelden ayrıldığı sırada yaptığı açıklamada, "İSEDAK, bölgesel sorunlar, İran-Türkiye ilişkileri ve nükleer programı konuştuk" dedi. Ceylan İntercontinental Otel'de gerçekleşen görüşme 1 saat 10 dakika sürdü./yeni şafak