Çiçek, ''Anayasa'yı yapanları devlet olarak yargılıyoruz. Yargıladığınız insanların yaptığı Anayasa ile Türkiye'yi yönetmek, gerçekten çok ciddi bir tezattır'' dedi.

Çiçek, ulusal gazete ve haber ajanslarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de terör sorununun çözümü bakımından muhakkak yapılması gereken bir düzenleme olduğunu ifade ederek, ''O da yeni bir Anayasa konusudur. Teröristle, terör örgütüyle mücadele tamam ama öbür tarafta yapılması gereken bir kısım işler var, o da Anayasa konusu'' dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, çalışmalarını daha fazla geciktirmeden, gece gündüz çalışarak bir an önce neticelendirmesi gerektiğine işaret eden Çiçek, ''Anayasa'yı yapanları devlet olarak yargılıyoruz. Yargıladığınız insanların yaptığı Anayasa ile Türkiye'yi yönetmek, gerçekten çok ciddi bir tezattır. Türkiye kendi Anayasa'sını yapmak mecburiyetindedir'' diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cemil Çiçek, ''Meclis'in terör konusunda toplanmasıyla ilgili soru'' üzerine, ''Meclis 1 Ekim'de açılacak. Meclis'te sorunları konuşmanın bir yöntemi vardır. Vatandaş, 'biraraya gelin, bu sorunu çözün' diyor. Biz birbirimizle konuşmalıyız, konuşabilmeliyiz'' dedi.

Milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Çiçek, ''Meclis'te 755 dokunulmazlık dosyası var. 755 dosyadan 60'ı AK Parti, 75'i CHP, 16'sı MHP, 576'sı BDP'ye, 1'i KADEP'e ve 35'i de bağımsızlara ait. Bunların önemli bir kısmı hakaret ile ilgili, önemli bir kısmı da terör örgütünün propagandasını yapmak. Toplamda 105 milletvekili ile ilgili dokunulmazlık dosyası var'' diye konuştu.

Çiçek, MHP'nin, tüzel kişilik olarak, ''dokunulmazlık konusunda bunları yapalım'' dediğini belirterek, bu konunun (terör suçunda milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması) Meclis'te konuşulabilmesi için 184 imza ile teklif edilmesi gerektiğini vurguladı.

Cemil Çiçek, ''(Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları) Allah'a şükür şu ana kadar iyi götürdük. Dışarıda bunca fırtınalar esmiş olmasına rağmen, şu ana kadar çok fazla da bir şey olmadı. Tartışarak bir yere getirmeye çalışıyoruz ama hakikaten de zor. Biraz da takvimin gerisindeyiz ama bu işlerin yapılması bu mücadeleye olumlu katkı sağlayacaksa her gecikme aleyhimizedir'' diye konuştu.

BDP milletvekillerinin Şemdinli'deki tavrı ile ilgili soru üzerine Çiçek, ''Hiç doğru bulmuyorum. Biz milletvekilleriyiz, olmamız gereken yerlerde olmalıyız. Aksi takdirde bu, biraraya gelmeyi ve birlikte yaşamayı zorlaştırır'' dedi.

-''Toplamak mesele değil, toplanınca ne yapılacağı önemlidir''-

TBMM Başkanı Çiçek, 3. Yargı Paketi'ne ilişkin yasayla ÖYM'ler konusunda düzenlemeler yapıldığını anımsatarak, ''Bu mahkemelere Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu daha önce söyledim. Gazetelerin bile sendika muhabiri, parti muhabiri ayrıdır. O mahkemelerin çalışmasında bir rahatsızlık oldu. Tutuklama konusunda adli kontroldeki sınır kaldırıldı'' diye konuştu.

''Tutuklu 8 milletvekili ile yeni bir yasal düzenleme yapalım'' denildiğini ama bunun sorunu çözmediğini kaydeden Çiçek, ''Adli kontrol milletvekilleri için de geçerlidir. 4 ayrı mahkemede yargılanıyorlar. Hepsine birlikte çözüm, ya yasal düzenleme ile olacak ya da adli kontrolden birisiyle olacak. Yasama organının keyfi tutuklama ile ilgili yapacağı bir şey yoktur'' dedi.

Cemil Çiçek, ''Bütün bu olanlardan sonra Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmayı aklınızdan geçirdiniz mi?'' sorusunu, ''Toplamak mesele değil, bu her zaman yapılabilir. CHP'nin talebi geldiğinde topladık. Toplanınca ne yapılacağı önemlidir'' diye yanıtladı.