Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, demokrasilerde sandığa gitmenin önemli olduğunu ancak sandık sonucunu kabullenmenin daha önemli olduğunu belirterek, “Demokrasimizin zaman zaman yaşadığı yol kazaları, demokrasi dışı salvolar, demokratik ve ahlaki olmayan yol ve yöntemlerle iktidarı sona erdirme dönemi bundan sonra son bulmalı. Hükümetlerin kurulacağı yer de düşürüleceği yer de bu çatının (TBMM) altıdır” diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu"nda milletvekili seçimlerinin 12 Haziran"da yapılmasına ilişkin seçim önergesi üzerinde hükümet adına konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, demokrasilerde seçimlerin önemli olduğunu ifade etti. Seçimlerin millete hizmet yolunda hücre ve heyecan yenilenmesi olduğunu kaydeden Çiçek 12 Haziran"da milletin huzuruna çıkacaklarını ve milletten talimat alacaklarını söyledi.

Demokrasilerde gücün kaynağının millet olduğunu yine demokrasinin ve rejimin teminatının da millet olduğunu kaydeden Çiçek, seçimlere 20 civarında partinin katılacağını söyledi. Çiçek “Bu partiler birbirinin hasmı değildir, iktidar oluruz, muhalefet oluruz, parlamentoda ya da dışarıda oluruz ama birbirimizin hasmı değiliz, aramızda husumet olmaz, olmamalıdır” dedi.

-“HER SEÇİM KARNE ZAMANI”-

Sağlıklı huzurlu bir şekilde seçimleri gerçekleştirmenin herkesin yararına olduğunu dile getiren Çiçek her seçimin aynı zamanda siyasi partiler ve milletvekilleri için karne dönemi olduğunu ifade etti. Çiçek “Görevimizi iyi yaptık mı yapmadık mı millete hesabını vereceğiz, önümüze karne konulacak. Demokrasinin gereği budur” dedi. Seçim döneminde ülke meselelerini, yapılanları ve yapılamayanları konuşacaklarını ifade eden Çiçek, seçimle aynı zamanda milletle bütünleşme fırsatını da yakalayacaklarını kaydetti.

-“DEMOKRASİ DIŞI SALVOLAR BUNDAN SONRA SON BULMALI”-

23"ncü dönemde tartışılan konuların millete götürülme fırsatının da yakalanacağını ve bu tartışmalara milletin noktayı koyacağını kaydeden Çiçek esas meselenin ise milletin kararına uymak olduğunu söyledi. Çiçek, “Kim ne söyleyecekse 11 Haziran akşamına kadar söylemeli ama 12 Haziran"da millet kararını verince 13 Haziran"da yepyeni bir sayfa daha açılmalı. Demokrasilerde sandığa gitmek önemli. Ancak sandığın sonucunu kabullenmek daha önemli. Demokrasimizin zaman zaman yaşadığı yol kazaları, demokrasi dışı salvolar, demokratik ve ahlaki olmayan yol ve yöntemlerle iktidara sona erdirme dönemi bundan sonra son bulmalı. Hükümetlerin kurulacağı yer de düşürüleceği yer de bu çatının altıdır. Bunun dışındaki arayışlar çağdışı ve ilkelliktir” diye konuştu.

Seçim kararını, 28 Şubat gibi demokrasi açısından kara leke olan bir tarihin hemen akabinde aldıklarını kaydeden Çiçek, 28 Şubat"ın mağdurlarından birisi olan Necmettin Erbakan hakkında vefatından sonra televizyonlarda çok güzel şeylerin söylendiğini belirtti. Çiçek “Keşke söylenenlerin onda biri yaşarken söylenseydi demokrasimiz bir başka lezzette olurdu. Türkiye"nin bir dönemi heba edildi ve Türkiye bunun bedelini ağır ödedi. 28 Şubat bu ve benzeri yöntemleri için son tarih olmalı” dedi.

-“PLASTİK BİR KISIM PATLAYICILARI DEMOKRASİNİN BİR YERİNE BAĞLAYIP İNSAN ÖLDÜRÜRÜM DEMEK OLMAZ”-

Türkiye gibi kronik sorunları olan, yaşadığı coğrafya itibariyle binbir türlü sıkıntıyla karşı karşıya bir ülkenin vatandaşlarının devletten talepleri ve şikayetleri olabileceğini da kaydeden Çiçek “İster devletinden ister iktidardan talebi ve şikayeti olan varsa, protesto etmek gerekiyorsa yegane yol demokratik yoldur. Cebir ve şiddet yoluyla sorun çözmeye kalkışırsak bu ülkeye yeni sorunlar çıkarır üzüntülü tablolar ortaya çıkarırız. Plastik bir kısım patlayıcıları demokrasinin bir yerine bağlayıp kin kusarım, insan öldürürüm demek olmaz” diye konuştu.

-“12 HAZİRAN"DAN SONRA MİLLETE YEPYENİ BİR ANAYASA ARMAĞAN ETMEK SİYASETİN OMZUNDAKİ EN BÜYÜK YÜKTÜR”-

12 Haziran"ın tarihi bir fırsat olduğunu, sorunların vuruşa vuruşa değil konuşa konuşa çözüleceğini dile getiren Çiçek, demokrasi dışı çözüm arayışları ile cebir ve şiddet üzerinden çözüm aramanın günümüz dünyasında kabul gören bir husus olmadığını söyledi. Sorunların çözülememesinin temelinde yürürlükteki anayasanın olduğunu dile getiren Çiçek, “Bir çok sorunun temelinde bugünkü anayasa yatıyor, vesayeti demokratik kurum haline getirmiş anayasa ile Türkiye yoluna devam edemez, millet yoluna devam edemez. Bu dönem yeteri kadar anayasa değişikliğini gerçekleştiremedik milletimizden özür diliyoruz. 12 Haziran"dan sonra yepyeni bir anayasayı millete armağan etmek siyaset kurumunun omzundaki en büyük yüktür. Bu anayasanın rot balansı bozuk kullanım tarihi çoktan geçmiş” diye konuştu.

Çiçek konuşmasının sonunda muhalefete “helalleşelim, hakkımı herkese helal ediyorum” derken milleti incitecek laflardan da kaçınılmasını istedi. Muhalefetin seçim zamanlarında millete hediye paketi dağıtıldığına ilişkin sözlerinin milletin onurunu yaraladığını kaydeden Çiçek, “Başarısızlığı kendimizde aramamız lazım nerede yanlış yapıyoruz diye ona bakmamız lazım. Bahane aramanın hiçbir anlamı yoktur. Birbirimizi eleştirelim ama milletin iradesi üzerine gölge düşürecek, kendi başarısızlığımızı milletin kandırılmışlığı gibi bir gerekçe ile ortaya koymak doğru değil” diye konuştu.