Çiçek, ''Ama çözüm diye ortaya konulan şey ileride daha büyük çözümsüzlüğe yol açmamalı, sürekli olmalı'' dedi.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, günübirlik resmi ziyaret için KKTC'ye gelen TBMM Başkanı Çiçek ve beraberindeki meclis heyeti ile bir araya geldi. Görüşmede Çiçek ve heyetine Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça eşlik etti.
 
Cumhurbaşkanı Eroğlu kabulde yaptığı açıklamada, Cemil Çiçek'i KKTC'de görmenin büyük bir onur olduğunu belirterek, Çiçek'in, TBMM Başkanı olduktan sonra ilk ziyaretini KKTC'ye yaparak gelenekleri sürdürmesinden memnun olduklarını söyledi.
 
TBMM Başkanı Çiçek'i bakanlığı döneminden tanıdıklarını, KKTC'ye Kıbrıs Türk halkına kazandırdıklarının inkar edilemeyeceğini kaydeden Eroğlu, ''KKTC halkı adına size teşekkür etmek istiyoruz'' dedi.
 
Eroğlu, Türkiye'nin milli dava olan Kıbrıs sorununu çözmeye çalışırken, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda huzur ve güven içerisinde yaşamasını sağlarken, ekonomik olarak da zaman zaman darboğazlardan çıkması için birlikte mücadele verdiğini ifade etti.
 
Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki müzakerelerin sürdüğüne işaret ederek, bir sonuç almaya çalıştıklarını belirten Eroğlu, ''uzun yıllardır devam eden ve BM'nin gündeminde en kronik sorun olarak duran Kıbrıs sorununda, Kıbrıs Türk tarafı ve Anavatan'ın iyi niyetinin ortada olduğunu'' vurguladı.
 
Eroğlu, birçok anlaşma metinlerine ve son olarak da Annan Planı'na ''evet'' diyen, ancak Rumun ''hayır''ı ile karşılaşan dünya ve Türk tarafının yine anlaşma arayışı içerisinde olduğunu anlattı.
 
-''ÇİFTE STANDART''-
 
Rumların Avrupa Birliği'ne (AB) alınması, Türkiye'nin önüne Kıbrıs sorununun çıkarılmasının büyük hatalar olduğunu vurgulayan Eroğlu, Yunanistan AB'ye girerken de Kıbrıs sorununun bulunduğunu ve bunu yaratanın da zaten onlar olduğunu ve bu yükü Türkiye'nin üzerine atmalarının çifte standart olduğunu söyledi.
 
2012'nin ikinci yarısında Rumların AB dönem başkanı olacağını, bu konuda Türkiye'nin kararının çok önemli ve KKTC tarafından benimsenen bir karar olduğuna da vurgu yapan Eroğlu, şöyle devam etti:
 
''Biz Rumlara sık sık söylüyoruz, bu yıl sonuna kadar Kıbrıs sorununu çözeceksek çözeceğiz, niyetimiz varsa çözeceğiz. Ama bir gerçeği de unutmamak lazım; 1974'de saatler durmamıştır. 1974'den sonra hayat devam etti ve etmektedir. 1974 öncesine dönüşün mümkün olmadığını bilmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerekir. Çözümsüzlüğün mağduru Kıbrıs Türk tarafı olmamalıdır. Türk tarafı iyi niyetini sergilemektedir ve BM bunun farkında olmalıdır.''
 
Eroğlu, müzakerelerde mesafe katetmeye çalıştıklarını, ekim ayı sonu sonuç almaya çalışacaklarını da belirtti.
 
''KIBRIS'TA İKİ AYRI HALK, İKİ AYRI DEVLET VE İKİ AYRI DEMOKRASİ VAR''
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de yıllardır Kıbrıs sorununun çözümü çabalarının sürdüğüne dikkati çekerek, ''Türkiye olarak ümit ediyoruz ki sizin liderliğinizde görüşmelerde bir çözüme ulaşılacak'' dedi.
 
BM çatısı altında çözümüne uğraşılan en uzun sorunun Kıbrıs sorunu olduğunu ifade eden Çiçek, çözümsüzlüğün sorumlusunun KKTC ve Türkiye olmadığı, Rum tarafı olduğu halde bunu anlatmakta geçmişte zorlanıldığını söyledi.
 
Çiçek, ''Biz Kıbrıs'ta çözümden yanayız ama çözüm diye ortaya konulan şey ileride daha büyük çözümsüzlüğe yol açmamalı, sürekli olmalı'' diye konuştu.
 
Kıbrıs meselesi söz konusu olduğunda Anavatan Türkiye olarak tek vücut olduklarını vurgulayan Çiçek, Kıbrıs'ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet ve iki ayrı demokrasi olduğunu, siyasi eşitlik düzeyinde bir çözüm olacaksa bugüne kadar buna katkı verdiklerini, bundan sonra da vereceklerini vurguladı.
 
Çiçek, ''Eğer bu olmayacaksa bunu da herkesin görmesi lazım. Çözüm olmayacaksa olmasını zorlamanın faydası yok. Bu zaman kaybı olur'' dedi.
 
Türkiye olarak her zaman her konuda Kıbrıs Türk kardeşlerinin yanında olacağını vurgulayan Çiçek, ''Hiçbir alternatif bizim nezdimizde, Türkiye Cumhuriyeti devleti, parlamentosu ve hükümetleri nezdinde Kıbrıs yerine ikame edemez. Biz Kıbrıs meselesine bu şekilde bakan parlamentonun mensupları olarak bu ziyareti gerçekleştiriyoruz'' ifadelerini kullandı.
 
-ÇİÇEK'İN, ''ANIT TEPE'' VE ATATÜRK ANITINI ZİYARETİ-
 
Çiçek, CumhurbaşkanI Eroğlu ile görüşmesinden önce, Kıbrıs Türkünün özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük'ün ''Anıt Tepe'deki kabri ile Lefkoşa Atatürk Anıtı'nı ziyaret ederek çelenk koydu ve anıt özel defterini imzaladı.
 
Çelenk koyma törenlerine, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça, bazı milletvekilleri ve üst düzey bazı yöneticiler katıldı.
 
TBMM Başkanı Çiçek, Anıt Tepe'deki Anıt Özel Defteri'ne şunları yazdı:
 
''Aziz Önder Dr. Fazıl Küçük; Kahraman Kıbrıs Türk halkının eşsiz önderliğinizde sürdürdüğü şanlı mücadelenin eseri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ziyaretimiz vesilesi ile huzurunuzdayız.
 
Kıbrıs Türkünün egemenliği uğruna verdiği eşsiz mücadeledeki üstün hizmetiniz ve liderliğinizi, minnet ve şükranla anıyoruz.
 
Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de haklı davasına sahip çıkan kahraman Kıbrıs Türklerinin yanında olacağını ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin korunması ve yüceltilmesi amacıyla her türlü desteği vermeyi sürdüreceğini bir kez daha teyit ediyoruz.
 
Ruhunuz şad olsun.''
 
Çiçek, Atatürk Anıtı'ndaki törende ise deftere şunları yazdı:
 
''Hak ve özgürlükleri için ilke ve inkılaplarından aldığı güçle mücadele veren Kıbrıs Türkünün en anlamlı eseri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne TBMM Başkanı olarak gerçekleştirmekte olduğum bu ilk ziyaret vesilesiyle manevi huzurunda bulunmaktan mutluluk duyuyorum.
 
Bu vesileyle, Kıbrıs Türkünün haklı ve meşru mücadelesinde ölümsüz eserin Türkiye Cumhuriyeti'nin ahdi ve tarihi vecibelerini yerine getirmek konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit ediyor, aziz hatıran önünde minnet ve saygıyla eğiliyoruz.''
 
Bu arada, TBMM Başkanı Çiçek, Atatürk Anıtı'ndaki törenin ardından halkın arasına girerek, kısa bir süre sohbet etti. Vatandaşlar, Çiçek'e sevgi gösterisinde bulundu.
 
AA