Chrysler, yaptığı açıklamada, bu yıl ilk çeyrekte 116 milyon dolar kar ettiğini ve gelirinin yüzde 35 artışla 13,1 milyar dolara çıktığını bildirdi. Şirketin kar açıklaması, küresel ekonomik krizle birlikte 2009 yılında iflas korumaya başvuran Chrysler'ın toparlanma sürecinde önemli bir dönüm noktasını oluşturuyor.

Şirket geçen yıl ilk çeyrekte 197 milyondolar zarar etmişti. Chrysler en son 2006 yılında kar açıklamıştı.

İlk çeyrekte küresel satışları yüzde 18 artan Chrysler'ın, aynı çeyrekte ''Jeep'' markasının ABD satışları yüzde 34 ve ''Dodge'' markası satışları da yüzde 28 yükseldi.

ABD'li otomotiv devleri General Motors ve Ford'da ilk çeyrekte kar etmişlerdi.

Chrysler Üst Yöneticisi (CEO) Sergio Marchionne, ''şirketin ilk çeyrekte satışlarını ve finansal performansını düzeltmesinin yenilenmiş üretim hattının piyasada ivme kazandığını ve bunun müşterilerde yankı uyandırdığını'' belirtti.

ABD hükümetinin hala yüzde 8,6 hissesine sahip olduğu Chrysler, geçen ay yaptığı açıklamada, ABD ve Kanada hükümetlerinden aldığı 7,5 milyar dolarlık kurtarma kredisini yakında ödeyeceğini kaydetmişti.

Fiat geçen ay Chrysler'in yüzde 16 hissesini daha 1,27 milyar dolara satın almak için anlaşmaya varmış, böylece, Chrysler'daki hissesi yüzde 46'ya ulaşmıştı.

A.A.