CHP Parti Meclisi Üyesi ve eski Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer yaptığı açıklamada, DTK’nın açıkladığı toprağa dayalı özerkliğin bugünlerde Türkiye’de bölünme kaygılarını en üst sınıra taşıdığını söyledi.

Toplumun gerildiğini belirten Değer, “Toplumda birlikte yaşamak endişesi artmış olup ve maalesef ki Türkiye de istemediğimiz halklar arası çatışmalar Zeytinburnu örneğinde olduğu gibi başlamıştır”dedi.

Toprağa bağlı olmayan özerkliklerin, konuşulup tartışılabileceğini kaydeden Değer, bu konuda şunları söyledi;

 

‘DİYARBAKIR VALİSİNİ DİYARBAKIRLILAR SEÇMELİ’
“Her etnik ve kültürel yapı, kendi dil ve kültürünü ana dilde Eğitim hakkı da olmak üzere yaşayabilir. Resmi dil Türkçe olmalı.Bu konuda özgürlükçü düzenlemeler yapılabilir.Bugün Avrupa ülkelerinin büyük bir çoğunluğunda Belçika ve Kanada ‘da bu tür düzenlemeler mevcuttur.Bu ülkelerdeki etnik farklılıklar kendi dillerinde ve kültürlerinde başta ana dilde eğitim olmak üzere bir çok haklara sahiptirler.Bunun yanında yerel yönetimlerin güçlendirilmesi yerellerde halkın seçtiği ve başta İl Valisi, ve il yönetimini oluşturan makamları seçimle o il halkının iş başına getirmesi uygulamaları mümkündür.Örneğin  Diyarbakır il valisini Diyarbakırlılar İstanbul il valisini İstanbullular seçmelidirler. Meselelere böyle yaklaşıldığında ve yapılacak Yeni Anayasa ile de Kürt sorununda  problemler kolaylıkla aşılacaktır.Arkasından uygulanacak,  genel af -toplumsal sosyal rehabilitasyon projeleri- ekonomik hamlelerle de bölgenin ve Türkiye’nin önü açılacaktır.”

Bugün Türkiye’sinde tek bayrak tek vatan tartışılmadan bu tür toprağa dayalı olmayan kültürel özerkliklerle Kürt sorununun çözüme kavuşacağını savunan Değer, Kürtlerin tamamına yakın bölümünün Türklerle birlikte yaşamaktan yana olduğunu dile getirdi.

‘SORUN ULUSLARARASI DEĞİL’
Değer, şöyle devam etti:
“Böylece tek bayrak tek vatan içinde her türlü Demokratik haklar ve özgürlüklerin önünün açılması Türkiye’yi geleceğe taşıyacaktır. Bu sorun Türkiye’nin sorunudur, Uluslararası sorun değildir. Çözümü de Türkiye’de olacaktır. Sorun  Askeri ve savaş yöntemleriyle değil Demokratik yol ve yöntemlerle çözülmelidir. Her türlü rkçı, şoven, milliyetçi, dar yaklaşımlardan uzaklaşıp akıl ve toleransla, empatiyle bugün sıkışmış olan  ve Türkiye’yi zorlayan bu sorunu çözeriz. DTK’nın da özerkliği bu çerçevede (toprağa bağlı olmayan) talep etmesi hem Kürtlerin hem de Türklerin ortak menfaatinedir.”

BDP’YE MESAJ: ÇÖZÜM ADRESİ TBMM
Meclisin olağanüstü toplantıya çağırılarak, BDP’li Milletvekillerin yemin etmesi gerektiğini dile getiren Değer, son dönemde artan gerginliklerin meclisin bu olağanüstü toplantısında değerlendirilmesi isteyerek, “Hükümet ve Meclis mutabakata vararak yeni Anayasa da kültürel özerkliklerin önünü açmalı ve Anayasada güvenceye almalıdır. Öcalan ve DTK özerkliği bu çerçevede tekrar değerlendirmeli ve PKK’ye ateşkes çağrısında bulunmalıdır”diye konuştu.