CHP'nin 17-18 Temmuz'daki kurultayında 80 kişilik PM 60 kişiye inecek, MYK büyük oranda değişecek. Kılıçdaroğlu, yeni isimleri belirlerken çok zorlanacak


CHP'de yaklaşan kurultay öncesi parti kulisleri de hareketlenmeye başladı. PM üye sayısının 80'den 60'a düşmesi, PM'ye aday olanların sayısının şimdiden 500'ü bulması nedeniyle Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu zor kararlar bekliyor.

İşte geriye sayım başlayan kurultay kulislerinde öne çıkan başlıklar:

- ÖRGÜTÇÜ VEKİL YÖNETİME: 60 kişilik PM'de milletvekili sayısının kısıtlı tutulacağı ve 10-12 düzeyinde olacağı belirtiliyor. Yeni yönetime Mehmet Kesimoğlu, Levent Gök, Veli Ağbaba, Durdu Özbolat ve Hasan Ören gibi örgütten gelen, saha performansı yüksek isimlerin gelmesi belirtiliyor.

- KEMAL BEY'İN ZOR SEÇİMİ: PM'ye aday olanların sayısının 500'ü bulması beklenirken çarşaf liste uygulanması kesinleşti. Ancak çarşaf liste uygulamasında anahtar liste devreye girecek. Kılıçdaroğlu bu listeyi yaparken oldukça zorlanacak.

- ÖRGÜTÜ KİM YÖNETECEK?: Liderlik yarışı olmayan CHP'de herkesin merak ettiği soru ise 'Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'nın yani '2. Adam'ın kim olacağı sorusu. Kılıçdaroğlu'nun Matkap ile devam edebileceği ancak bu isim olmazsa Adnan Keskin'in olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 17 kişinin yer aldığı MYK'da Faruk Loğoğlu, Sencer Ayata, Sezgin Tanrıkulu, Faik Öztrak, Erdoğan Toprak, Perihan Sarı, Emrehan Halıcı ve Nihat Matkap'ın yeni dönemde de MYK'da kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

PM'YE İLGİNÇ İSİMLER
PM'de Alaattin Yüksel, İ. Hüseyin Yıldız, Faik Tunay, Ercan Karakaş, Seyhan Erdoğdu, Doğa Çiğdemoğlu, Muhammed Çakmak, Mevlüt Aslanoğlu gibi isimlerin yerini koruması beklenirken Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, gazeteciler Can Dündar, Uğur Dündar gibi isimlere PM üyeliği teklifi gideceği de kaydediliyor. Ancak bu isimlere henüz bir teklif yapılmadığı, bilinmiyor. Daha önce Can Dündar'ın Halk TV'nin başına geçmesi gündeme gelmiş ancak Dündar bunu kabul etmemişti.

TEKİN NE YAPACAK?
Gürsel Tekin, MYK'dan istifasının ardından 20'yi aşkın ili gezdi. Tekin kısa süre önce AKŞAM'a verdiği röportajda, 'Genel başkan ile PM için konuşacağım eğer mevcut yapı korunacaksa ben yokum' demişti. Tekin'in önümüzdeki günlerde CHP lideriyle görüşeceği, 'Toprak ve Matkap varsa ben yokum' diyeceği kaydediliyor.

İNCE GENEL MERKEZ'E Mİ?
Kulislerde konuşulan bir diğer iddia ise Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na düşünüldüğü, ancak birçok milletvekilinin buna sıcak bakmadığı İnce'nin Meclis'te kalmasının daha doğru olacağını ifade ettiği belirtiliyor. İnce'nin MYK'ya kaydırılması durumunda ise Grup Başkan Vekilliğine Sinop Milletvekili Engin Altay'ın getirileceği ifade ediliyor.

Kaynak: A. Rezzak ORAL / AKŞAM