Dün cumhurbaşkanlığı konusunda bir görüşme gerçekleştiren CHP ve DSP liderleri çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun birleşme mesajları, iki partinin birleşmesi gibi algılandı.

“BİZİM BÖLÜNME LÜKSÜMÜZ YOK”

Kılıçdaroğlu’nun “Biz aslında birleşmek zorundayız, ayrışmak değil. Beraber olmak zorundayız. Aslında düşüncelerimiz, dünyaya, insana bakışımız beraber. Rahmetli Ecevit, ‘Ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen’ demişti. Aynı şeyi ben de Sayın Genel Başkan da söylüyor. Türkiye, süratle bir başka alana evriliyor. Dolayısıyla bizim bölünme lüksümüz yok. Beraber olma, güç birliği yapma, birlikte olma ihtiyacımız var.” şeklindeki ifadeleri, iki partinin birleşmesi gibi yorumlansa da aslında kastedilen cumhurbaşkanlığı seçimleri idi.
Bu konuda ne düşündüğünü sorduğumuz DSP Genel Başkanı Masum Türker, birleşme ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili düşüncelerini AjansHaber’e aktardı. 

“KASTEDİLEN PARTİLERİN BİRLEŞMESİ DEĞİL”

O konuşma, iki partinin birleşmesi ile ilgili değildi diyen Masum Türker “Sayın Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçimi konusunda, aynı düşüncede olduğumuz için birleşmemiz gerektiğini söyledi. Biz zaten destek verdiğimizi söyledik. Partilerin birleşmesi ile ilgili değildi ki içeride de böyle bir şey konuşulmadı.” dedi.

“MUTABAKATLA SEÇİLE CUMHURBAŞKANININ MEŞRUİYETİ GÜÇLENİR”

Cumhurbaşkanlığına adaylık konusunda CHP’ye destek vereceklerini kaydeden Türker, bu konuda MHP’ye de aynı şeyi söylediklerini, birlikte hareket edeceklerini belirtti. Söz konusu olanın çatı aday değil, müşterek aday olduğunun da altını çizen Türker “Siyasi Partiler Kanunu, partilerin birlikte aday gösterebileceğini söylüyor. Bu konuda birlikte, bütün ve geniş bir yapıyı koruyacak bir aday gösterimi, seçilecek cumhurbaşkanının meşruiyetini güçlendirir. Örneğin; Ahmet Necdet Sezer’i seçtiğimiz zaman, kendi adayları olmasına rağmen, hem Doğru Yol Partisi’nin hem de Fazilet Partisi’nin imzalarını da almıştık. Çünkü önemli olan, meşruiyetin geniş tabanlı tutulmasıdır. Başkaları buna çatı aday diyor ama burada olan toplumsal mutabakat sağlanmış aday.” ifadelerini kullandı.

“KILIÇDAROĞLU BENİMLE CUMHURBAŞKANINI KONUŞTU”

Türkiye’nin cumhurbaşkanını halkoyuyla seçmek konusunda birikimi ya da deneyimi olmadığını söyleyen Masum Türker, üzerinde çalışılan konunun bu olduğunu belirtti. Türker, bu yüzden kimsenin belirli bir ismi telaffuz etmediğini hatta AK Parti’nin bile adayını resmi olarak bildirmediğini kaydetti. Masum Türker “Seçim takvimi var. Bu süre içinde toplumsal bütünlüğü sağlayacak bir alt yapı oluşturulmaya çalışılıyor. Bazı gazeteler, başka tarafa çektiler ama Kılıçdaroğlu benimle yarım saat cumhurbaşkanını konuştu. Aynı şeyi yarım saat diğer iki partiyle de konuştu. Bunu böyle değerlendirmek lazım.” diye konuştu.

“PARTİ BİRLEŞMESİNİN NE ZAMANI NE DE YERİ”

Türker ayrıca “Orada ‘paralel düşünüyoruz’ deyince Kılıçdaroğlu, insanlar üzerine gitti ‘ne demek istiyorsun’ dediler. ‘Benzer düşüncedeyiz, aslında birleşmemiz gerek’ lafını, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yanıtladı orada. Ajansların bir kısmı böyle öne çıkardı ama bu işin ne zamanı ne de yeridir. Şu an Türkiye’nin gündemi, cumhurbaşkanlığı seçimidir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir işbirliği söz konusu. Bu işbirliği de toplumsal mutabakatı sağlamak amaçlıdır.” şeklinde konuştu.

“CHP VE MHP BİRBİRLERİNE MUHTAÇ OLDUKLARINI BİLİYORLAR”

Dünkü görüşmenin ardından da bu konuyu belirttiğini söyleyen DSP Genel Başkanı “Siyasi Partiler Kanununa göre, siyasi partilerin seçimlerde işbirliği yapması yasak. Hülle yoluyla işbirliği yapılıyor fakat cumhurbaşkanlığı seçiminde bu şöyle tanzim edilmiş: 20 milletvekili veya toplam oyu yüzde 10’u geçen partiler aday gösterebilir. Şu anda parlamentoda oldukları için de bu görüşmelere hem CHP hem de MHP önderlik ediyor. Yani CHP ayrı MHP ayrı diye bakmamak lazım. İkisi de birbirlerine muhtaç olduklarını biliyorlar, ikisi de sonuçta çıkarılacak adayı bizlerle görüşecekler.” dedi.

“ŞU AN İKİ PARTİNİN SÖYLEMİ BİRBİRİNE BENZİYOR”

DSP olarak belirlenecek adaylar konusunda nasıl bir tutum izleyeceklerini sorduğumuz Türker “Müşterek aday çıkarırlarsa başka bir durum olur. Her biri ayrı ayrı aday çıkarırsa o zaman yetkili kurullarımızda hangi adayı destekleyeceğimizi konuşur, ona göre tavır belirleriz. Ama şu anda iki partinin söylemi birbirine benzediği için o konuşmamda MHP’ye de aynı şeyleri söylediğimin altını çizdim zaten.” ifadelerini kullandı.

İSİM YOK, İLKESEL ORTAKLIK VAR

Masum Türker, görüşmelerde herhangi bir isim konuşulup konuşulmadığı hakkında ise “İsim yok şu anda. Acaba birlikte, toplumsal mutabakat sağlayıp hareket edebilir miyiz, görüşmelerini yapıyoruz. İlkesel olarak ortak hareket edebileceğimizi söyledik.  Üstelik aday belirlemeye, isimleri ilan etmeye henüz 17 gün var. Bazıları acele ediyorlar ama bu iş aceleyle olmaz.” açıklamalarında bulundu.