Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu’nun (TUSKON) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, konuşmasında gündemi değerlendirerek, muhalefeti de eleştirdi. Başbakan’ın konuşması özetle şöyle: 
 
* MAKYAVELİZM: Şu anda yeni CHP’nin karşılık geldiği siyasi tanım, olsa olsa oportünizmdir, Makyavelizmdir. Gidiyorlar, Batman’da ‘Genel af’ diyorlar, KCK’ya sahip çıkıyorlar; geliyorlar Silivri’de Ergenekon’a avukatlık yapıyorlar, Ergenekon sanıklarına sahip çıkıyorlar. Buradan CHP’ye hatırlatmak isterim, demokrasiyle Ergenekon aynı kefede tartılmaz. Çetelere sahip çıkarak demokrat olunmaz. 
 
* DEDEM İSTEDİ, OLACAK: Adnan Menderes, kendi ismini taşıyan bulvarını (Vatan Caddesi) 1960 yılında açıtğı zaman CHP zihniyeti o gün ’Bu kadar geniş caddeyi ne yapacaksınız, buraya uçak mı indireceksiniz?’ dedi. Aynı zihniyet birinci, ikinci ve şimdi de üçüncü köprüye aynı şekilde karşı çıktı. Marmaray’ı da istemediler. Ama benim dedem istedi. Abdülmecit, 1826’da bunun mimarı, projesini yaptı ama gerçekleştirmek bize nasip oldu. Bütün engellemelere rağmen 2013’de açacağız ve Pekin’i Londra’ya bağlayacağız. Kanal İstanbul Projesi’ne Avrupa’dan dünyadan takdir aldık. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Burada insan unsuru yok’ dedi. Herhalde bizim animasyona takıldı. Çünkü o animasyonda kanalda gemi gidiyor. Arkadaşım dedi ki ’keşke gemi yerine insan yürütseydin’ O zamanda diyecek ki, yüzme bilmiyor. Bu tavrı İstanbul’a köprü yapımında da sergilediler. O dönemde gazeteci Nadir Nadi “Bu köprü sağcıların köprüsüdür” demişti. O zaman geçme üzerinden. Nasıl olsa sandal var, sandalla geçersin.  
 
 
* HEP ENGELLEDİLER: 8,5 yılda, hangi adımı attıysak, hangi reform için kolları sıvadıysak, bu zihniyeti karşımızda bulduk. Abdullah Bey’in dönemine kadar olan süreci geçirdik. Yerindelik hakkı bizimdir, yürütmenindir. Fakat ne yazık ki imzalanmamıştır. Hep vekaleten yürüttük. Bizi engellemek, yavaşlatmak için her yola başvurdular; engelleyemeyince de soluğu... Anamuhalefet partisi her seferinde Anayasa Mahkemesi’nde aldı.  
 
* HEP ENGELLEDİLER: Şu anda, seçim sandığını gördüler. Allah aşkına, anamuhalefet partisi CHP’nin, artık siyasi yelpazenin neresinde durduğunu, neresinde yer aldığını bilen, anlayan var mı? Sağda deseniz, değiller... Solda deseniz, hiç değiller. Sosyal demokrasiyle alakaları kalmadı. Bunu batılılar da biliyor. Batılı, onlara değil bize ’Sizi sosyalist enternasyonele alalım’ diyorlar. Liberal deseniz değiller, demokrat hiç değiller, muhafazakarlık hak getire...
 
* MANEVRA YAPTI: 12 Eylül referandumu öncesinde Kılıçdaroğlu, başörtüsü meselesini çözeceğini söyledi. 12 Eylül akşamı bir toplantıda bir araya geldik, kendisine başörtüsü sorununu çözme teklifinde bulundum. Kılıçdaroğlu, “Nasıl çözelim?” dedi ve manevraya başladı. Ondan sonra da bu meseleyi bir daha hiç gündeme getirmedi. Ancak önüne bir çarşaflı kardeşim gelse ona da bir rozet takmaya kalkar, sonra da otobüsten atarlar. Önceki Genel Başkan da böyleydi. Bir yandan ’aile’ derler, ’aile Sigortası’ derler, öte yandan aile kurumunu çürütecek, kirletecek işlerin içine girerler. Bir yandan Ecevit derler, Ecevit’in mirasına sahip çıkarlar, diğer yandan giderler, Ecevit’e ’iş göremez’ raporu verenleri, hem de Ecevit’in memleketinden aday yaparlar. Baykal’ı CHP Genel Başkanı olduğu dönemlerde Şebi Aruz’da yaptığı konuşmaları dinledim. Baykal’ı dinlerken, ’ben bu kadar uç konuşma yapamam, yoksa partimle alakalı kapatma davası açarlar’ diye düşünürdüm. Kılıçdaroğlu, Samsun’da ‘Bu ülkede ezan CHP sayesinde okunuyor’ derken, Eskişehir’de kendi belediyeleri camiye, tesettüre hakaret için bir sergiye ev sahipliği yaptı. Sonra da ‘Haberimiz yok’ dedi. Senin belediyen işin içinde. 
 
* KARS’TAKİ ANIT: Eğer biz Kars’ta yapılan bir şeye karşı çıktıysak, karşı çıkmamızın sebebi var. Bizim tarihi eserlerimizin, tarihi tabyaların üzerine, Hasan Harakani Hazretleri Camisi’nin türbesinin olduğu bir yere, oradaki tüm vakıf eserlerinin olduğu bir bölgeye bu tür bir eseri hoş karşılayamadığımız gibi yargı da yıkım kararı vermiş. Uyarıma karşın onu yaptıran Belediye Başkanı CHP’nin birinci sıradan milletvekili adayı. Kimileri, kalkıp bunu savunuyorlar. Biz, olduğumuz gibi görüneceğiz, görüneceğimiz gibi olacağız, gerçek bu... Edirnekapı surları, Topkapı surları gibi tarihi eserlerin yanına belli bir ölçünün dışında bir bina kondurulamaz, yasak. Kars’ta ise bu anıtın tarihi tabyaların üzerine kondurulduğuna dikkati çektik. 
 
vatan