CHP'nin 34. Olağan Kurultayı ardından Parti Meclisi(PM) seçimlerindeki birleştirme tutanağında tespit edilen hata nedeniyle, oylar yeniden sayılmıştı. Çankaya İlçe seçim kurulu, ayrı bilgisayardaki veri girişlerinin birleştirilmesi sırasında hata yapınca, kurultayın ardından açıklanan liste de değişti. Yeniden sayımı yapılan PM listesinde oyların düşmesi ise, listedeki ilk 52 kişi için sıralamayı etkiledi. Listede yer alan bazı isimlerin alt sıralara inmesi, cinsiyet ve gençlik kotası nedeniyle liste dışı kalmalarına neden oldu.

CHP'nin tüzüğüne göre, yüzde 33'lük cinsiyet kotası uygulaması ve Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) kontenjanından PM'ye giren 8 kişi ile birlikte toplam 60 kişiden oluşan PM'nin 20'sinin kadın olması gerekiyor. Yine tüzükte yer alan yüzde 10 gençlik kotası uygulamasıyla da listedeki 6 kişinin gençlerden oluşması gerekiyor. Tüzüğe göre, listede bu kotalar eksik gerçekleşirse 52 kişilik PM listesinde en az oy alan kişilerle yer değiştiriliyor.

Listede, 4'ü BYKP platformundan olmak üzere 19 kadın bulunuyor. Listede yer alan kadınlardan, Gökçe Pişkin, Seynur Yıldırım, Meryem Gül Çiftçi ise cinsiyet kotasının yanı sıra, gençlik kotasından da sayılacak. CHP tüzüğüne göre ortak hüküm uyarınca her iki cinsiyeti temsil eden durum olduğunda her iki kotadan birlikte düşülüyor. Böylece, listede Ekrem Kerem Oktay ve Onursal Adıgüzel de eklendiğinde gençlik kotasında da 5 isim yer alıyor.

Cinsiyet ve gençlik kotasından eksik kalan birer isim ise, 52 kişilik listenin 51. sırasında yer alan Çetin Soysal ve 52. sırada yer alan Dursun Bulut'un liste dışı kalmasına neden oluyor.

Listeye gençlik kotasından 53. sıradaki Umut Akdoğan, cinsiyet kotasından ise 55. sıradan Kutsiye Benan Baykal giriyor. Bu durum Soysal'ın PM'de birinci yedeğe ve Bulut'un ise ikinci yedeğe düşmesine neden oluyor.

İTİRAZLAR 17.00'DE SONA ERECEK
PM listesine ilişkin itirazlar ise bugün saat 17.00'de sona erecek. Çankaya İlçe Seçim Kurulu itirazları değerlendirmesinin ardından, alınacak karara göre CHP'nin PM listesi kesinleşmiş olacak.

Listesinin kesinleşmesinin ardından, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni üyelerle ilk toplantısını ise önümüzdeki hafta yapması bekleniyor. Kılıçdaroğlu, daha sonra ise PM üyeleri arasından seçeceği yeni Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) belirleyecek.