CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş'in, Kocaeli'de sarfettiği 'Kürtler eninde sonunda bizim kucağımıza oturacak' sözleri, partide yeni bir kriz başlattı.

Güneş, özür dilemek yerine sözlerini inkar ve tekzip yolunu seçti. CHP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer, 3-4 gündür telefonlarının susmadığını söylerken, beklenen özür Mehmet Sevigen'den geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş'in, Kocaeli'de partililerle yaptığı bir toplantıda, CHP'nin Kürt politikasıyla ilgili soruları yanıtlarken, "Kürtler eninde sonunda bizim kucağımıza oturacak" değerlendirmesinde bulunması, tepkiyle karşılandı.

Milletvekillerinin her konuda ve her yerde partinin genel politikasını dikkate almadan yaptıkları konuşma ve demeçlere Güneş'in sözleri de eklendi. Partililerin çıkışlarıyla zor durumda kalan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Güneş'in sözleriyle büyük bir krizin de üzerine oturmuş oldu. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere parti teşkilatlarından ve Kürt kökenli partililerden Genel Merkez'e konuyla ilgili çok sayıda tepki telefonu geldi. Partililer söz konusu konuşmanın doğru olup olmadığını öğrenmeye çalıştı. Genel Merkez'in ise konuyla ilgili, toplantıya katılan partilileri arayarak olayın nasıl geliştiğini araştırdığı öğrenildi. Güneş'in ise kendisini arayanlara, böyle bir konuşma olmadığı şeklinde bilgi aktardığı belirtildi.

Konunun Yeni Şafak'ta geniş yer bulması üzerine Güneş'in, konuşmasına şahit olan ve değişik yerlerde bunu anlatan bütün CHP'lileri arayarak sert bir şekilde uyardığı öğrenildi. Olaya şahit olan ve konuşan herkesi Güneş'in dün aradığı ortaya çıktı. Güneş, bu kişilerden, konuyla ilgili susmalarını ve olayı inkar etmelerini istediği öğrenildi.

GENEL MERKEZ SÖZLERi ARAŞTIRSIN

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer, Kocaeli'de bir çok CHP'linin arayıp, Güneş'in sözlerine tepki gösterdiğini söyledi. Değer, Genel Merkez'in bir komisyon kurarak konuyu araştırmasını istedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki-üç kişi görevlendirerek bölgeye göndermesi ve olayın tarafları ile tartışmalara neden olan sözleri araştırması gerektiğini ifade eden Değer, "3-4 gündür sabahlara kadar telefonum susmadı. Oradaki Kürt kökenli vatandaşlarımız ve partililerimizden yüzlerce telefon geldi. Önceki gece Hurşit Bey'i saat 23.00-23.30 sularında aradım. Kendisi böyle bir ifade kullanmadığını söyledi. Hurşit Bey'in iddialarla ilgili olarak dava açması gerekir" diye konuştu.

BEN ÖZÜR DiLERiM

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ise Hurşit Güneş'in böyle bir üslup kullandıysa yanlış yaptığını söyledi.

Sevigen, "Türkiye'de lafların nereye gittiğini düşünerek konuşmak lazım" dedi.

Kürtlerin ve Türklerin kardeş olduğunu vurgulayan Sevigen, "Biz kardeşiz. Böyle bir tabir, böyle bir maskatla söylendiyse bütün Kürtlerden ben özür diliyorum" diye konuştu.

CHP'den geri adım

CHP'de geçtiğimiz hafta Adalet Komisyonu'nda istifa eden milletvekillerinin yerine yeni isimler getirildi. Ankara'da sert tartışmalara neden olan Meclis krizi çözüldü. CHP'li milletvekilleri Meclis Adalet Komisyonu'ndan Yargıtay ve Danıştay'da yeni daireler kurulması görüşülürken istifa etti. CHP, bir haftalık aradan sonra TBMM Adalet Komisyonu'na yeni isimler bildirdi. Meclis Başkanlığı'na gönderilen yeni isimler şunlar: Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay, Hatay Milletvekili Fuat Çay, Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Aydın Milletvekili Fatih Atay ve İzmir Milletvekili Ahmet Ersin.

AA