Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM bir yasama organı olduğunu, yasamanın ise demokrasinin, güçler ayrılığının temel ilkesini teşkil ettiğini kaydetti.
 
Ülkenin ve halkın yönetimine ilişkin alınan kararların Mecliste tartışılıp, müzakere edilerek "ortak iyiye" ulaşılabileceğini ifade eden Toprak, şu görüşleri savundu:
 
"Bugün Türkiye savaş koşullarında bile yaşamadığı çok büyük bir olumsuzlukla karşı karşıyadır. Hükümet TBMM iradesini hiçe sayarak Kanun Hükmünde Kararnamelerle ülkeyi bildiği ve istediği gibi yönetmeye çalışmaktadır. Yeni seçimler yapılmış ve yeni oluşan Meclis henüz çalışmaya başlamamışken 30'un üzerinde KHK çıkaran hükümet TBMM'nin ve halkın iradesine ipotek koymuştur. Hükümet KHK ile TBMM'nin işlevini sona erdirmiştir. KHK ile yönetilen bir ülkede rejim değişmiştir. Bugün yaşadığımız budur. Ancak yeni rejimin adı konmamıştır. Fakat bu yeni rejim ne demokrasidir, ne cumhuriyettir. Eğer her hükümet KHK ile ülke yönetecekse o zaman Meclis'e gerek yoktur. Bugün hükümetin yaptığı da budur."