CHP, 20 Ekim 1965 doğumlu Dursun"un, Meclis"te seçildiği gün itibariyle 14 gün farkla Anayasadaki 45 yaş koşuluna uymadığı gerekçesiyle üyeliğine itiraz etti. CHP, Dursun"un seçiminin iptali için Meclis Başkanlığı"na başvurmayı, buradan bir sonuç alınamaması durumunda konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

AK Parti: Sorun yok

Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise 45 yaş sınırının Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay dışından seçilecek üyeler için olduğunu savundu. “Neden? Çünkü oralara seçilmek için zaten belli bir yaş ve belli bir süre çalışmış olma zorunluluğu bulunuyor. Oralara seçilenler belli bir yaşın altında zaten o görevlere gelemeyeceklerinden, Anayasa Mahkemesi üyeliği için ayrıca bir yaş sınırı öngörülmüyor” diyen Bozdağ, bu nedenle Dursun"un yaşıyla ilgili herhangi bir sorun olmadığını savundu. Bozdağ, şunları söyledi: “Adaylık şartlarının olup olmadığı konusunda ilk incelemeyi Sayıştay Genel Kurulu yapıyor, orada herhangi bir itiraz yok. Bu konudaki ikinci inceleme ise adaylar önüne geldiğinde Meclis Başkanlığı"nca yapılıyor. Ortada böyle bir sorun olsa öne Sayıştay Genel Kurulu seçmezdi, oradan geçse Meclis Başkanlığı şartları taşımıyor diye iade ederdi. Ortada usule de Anayasaya da aykırı bir husus yok. Hukukçu olmaya bile gerek yok, yasa okur yazarlığı olan bir kişi bile anayasayı okusa böyle bir iddiayı ortaya atmaz.”

Sayıştay: Yaş koşulu yok

Bu arada Sayıştay"dan dün yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Sayıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilebilme koşulları arasında 45 yaş koşulu bulunmamakta, seçilen kişinin Sayıştay üyesi olması yeterli görülmektedir. Yaş koşulu öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri, avukatlar, hakim ve savcılar yönünden getirilmiş bulunmaktadır” denildi.