CHP, Mustafa Balbay’ın tahliye talebine yönelik üst mahkemeden gelen ret kararına ateş püskürdü. CHP’nin yemin etmeme konusundaki kararlılığını sürdüreceği ve çözüm formülü için ilk adımı hükümetten bekleyeceği öğrenildi. 
 
Balbay’a ilişkin üst mahkemeden gelen tahliye talebine ret kararı, CHP’de gerilimi iyice artırdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel, Tekin, “İntikam duygusu ile alınan karardan sürpriz beklenemez” dedi. Tekin, bundan sonra CHP’nin izleyeceği yola ilişkin, “CHP kararını vermiştir ve nettir. Bundan sonra CHP’den eğilmeyi, bükülmeyi kimse beklemesin. CHP demokrasi ve özgürlük mücadelesi veriyor, hangi bedeli vermemiz gerekiyorsa vermeye hazırız. Ya demokrasi ya özgürlük ya da hiçbir şey. Hiç kimse CHP’yi test etmeye kalkmasın” dedi. 
AKP yetkililerini ibretle izlediğini dile getiren Tekin, şöyle devam etti: 
 
“Anayasa Mahkemesi’nin AKP ile ilgili verilen kararlara söyledikleri lafları kendilerine hatırlatmak istiyorum. Millet iradesi diye bağırdılar, ‘Kim bunlar, kırılsın bu eller’ diyenleri hatırlatırım. Size gelince millet iradesi, bize gelince hukuka saygılı olacaksınız. Milletvekilliğimiz feda olsun.” 
Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum da “Tutukluluk değil tutsaklık diyoruz. Açık bir rehin alma operasyonu ile karşı karşıyayız. Adalet Bakanı göreve çağırıyoruz bir genelge yayınlayıp Anayasa’nın 90. Maddesini hatırlatmalı, uluslararası hükümleri ve AİHM kararlarını hatırlatmalı” diye konuştu. 
 
Batum, bir teklife gerek olmadığını oa belirterek, “Bize herhalde bir şey getirecekler. Başbakan kim, hukukçu mu oldu? Bize diyecek ki, bu lazım diyecek. İktidar bu işten anlamadık derlerse biz bakarız” dedi. 
 
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla yaptığı görüşmede, CHP tarafının Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma amacıyla Yargıtay’a başvurabileceği görüşünü de dile getirdiği öğrenildi. Bu konuda Çiçek’in yorum yapmadığı, CHP’lilerin ise “Sadece bakan değil Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da kanun yararına bozma yoluna başvurabilir” dediği belirtildi. 
 
Meclis tüzüğü ve tutanaklarını inceleyen CHP’nin hukukçu kurmayları, yemin etmeyen birinin yasama faaliyetine katılamayacağı tezine de karşı çıkıyor. Eski AİHM yargıcı olan CHP’li Rıza Türmen, “Anayasa ‘yemin edince katılır’ diyor ama yemin etmezse ne olur düzenlemesi yok. Yemin etmeyen vekil parlamentoya faaliyetine katılamaz diye bir şey yok” dedi.