CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla ilgili olarak, ''Keşke CHP'nin bu yöndeki uyarıları dikkate alınsaydı, bu tür kararlarla karşılaşmasaydık'' dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ile Hakkı Süha Okay, Parlamentoda düzenledikleri basın toplantısında Anayasa Mahkemesinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal kararını değerlendirdi.

Anadol, Anayasa Mahkemesine açtıkları davanın üzerinden 99 gün geçtikten sonra düzenlemenin iptali yönünde karar verildiğini belirtti.

''Biz bu kararı, bir hukukçu ve ciddi bir siyasi partinin Grup Başkanvekilleri olarak değerlendiriyoruz'' diyen Anadol, ''Bir sevinç, bir mutsuzluk, bir tezahürat gibi hukuk dışında bir seçim veya kongre havasında asla değiliz. Tam tersine keşke Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu yöndeki uyarıları dikkate alınsaydı, bu tür kararlarla karşılaşmasaydık. İspanya'da başlayan 'velev ki siyasi simge olsa' sloganıyla başlayan macera Türkiye'nin kuruluş ilkelerine Anayasanın 2 ve 4. maddelerine çarpmıştır'' diye konuştu.

CHP'nin sözcüleri olarak, Anayasanın değiştirilmesine ilişkin teklifin Anayasa Komisyonu ve Genel Kurulda görüşülmesi sırasında sonucunun böyle olacağını söylediklerini ifade eden Anadol, şöyle devam etti:

''Laiklik ve demokrasinin, Türkiye'de etle tırnak gibi birbirinden ayrılamayacağını, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarında böyle olduğunu, dolayısıyla bunun sadece siyasi bir ilke değil, Anayasal bir ilke olarak, devletin kuruluş felsefesinde, anayasanın başlangıç maddelerine yansıyan biçimde laiklik ve demokrasinin birbirinin ayrılmaz parçası olduğunu bir daha bu karar göstermiştir.

Anayasa Komisyonunda, Genel Kurulda ifade ettik. Bize rağmen bu düzenleme çıkınca, 'biz isteriz yaparız, madem çoğunluk bizde her şeyi yaparız' anlayışı içinde bu değişiklik yapılınca dava açtık. Dava, bu şekilde sonuçlanmıştır. Kararı saygıyla karşılıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin, en yüksek yargı organlarından biri olan Anayasa Mahkemesinin bu kararını saygıyla karşılıyoruz.''

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Anayasa Mahkemesinin kararını değerlendirirken, ''Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleriyle ilgili bundan sonra bu tür değişikliklere kalkışılmasının önünde çok ciddi bir engel olmuştur'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile birlikte Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen Okay, Anayasa Mahkemesinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması kararını değerlendirdi.

Okay, uzun süre Türkiye'yi meşgul eden ve ''Türban düzenlemesi'' olarak adlandırılan düzenlemenin TBMM'den geçtikten sonra 98 CHP'li, 13 DSP'li ve bir bağımsız olmak üzere toplam 112 milletvekilinin 27 Şubat 2008 günü Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun, bugün karara bağlandığını kaydetti.




-''KOMİSYONA SEVK DAHİ EDİLEMEYECEĞİNİ İFADE ETTİK''-


Karar uyarınca, başlangıcından bu yana devletin ve Cumhuriyetin temel nitelikleriyle oynanmaması yönünde CHP'lilerin ve ortak görüşlerini paylaştıkları arkadaşlarının siyasi değerlendirmelerinin yok farzedildiğini belirten Okay, şunları söyledi:

''Demokrasiyi sadece parmak çoğunluğu ve biçimsel olarak algılayan bir anlayış söz konusuydu. Ama Anayasamızın çok açık hükümleri, Anayasanın özellikle ilk 4 maddesi ve ilk 4 maddesi içinde yer alan 2. maddesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu içeren düzenlemesi, bu iptal kararının temel nedeni olmuştur. Nitekim, Anayasamızın 4. maddesi, ilk 4 maddenin değiştirilemez, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini ifade etmektedir.



Yine, kamuoyunda en çok tartışılan Anayasa değişikliğinin şekil yönünden incelenip incelenmeyeceği hususu gibi, biz böyle bir teklifin verilemeyeceğini, teklif dahi edilemeyeceğini kaydetmiştik. Bu kamuoyunda çok da tartışılmıştı. Böyle bir teklifin ta başlangıçta Meclis Başkanlığı tarafından kabul edilmemesi, Anayasa Komisyonuna sevk dahi edilemeyeceğini ifade etmiştik.

Bugün, CHP'nin başlangıçtan bu yana türban değişikliğine ilişkin tavrının hem demokrasi, hem hukuka, hem de Anayasaya uygun olduğuna ilişkin karar, değerli basın tarafından elde edilerek aktarılmıştır. Bana göre bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleriyle ilgili bundan sonra bu tür değişikliklere kalkışılmasının önünde çok ciddi bir engel olmuştur.''


-''REJİM TARTIŞMALARINA YOL AÇACAK DÜZENLEME SEVDASI''-


CHP Grup Başkanvekili Okay, Anayasanın değiştirilen 10 ve 42. maddelerindeki hükümler, eklenen ibarelerin iptal edildiğini ve yürürlüğünün durdurulduğunu hatırlatarak, ''Bundan sonra dilerim, Türkiye'de yeniden rejim tartışmalarına yol açacak düzenlemeler yapılmaya kalkma sevdasından insanlar vazgeçerler. Bu kararı saygıyla karşılıyoruz. Hayırlı olmasını diliyoruz'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Bu karar kapatma davasıyla ilişkilendiriliyor'' demesi üzerine Hakkı Süha Okay, ''Bu tamamen konumuzun dışında...AKP'nin kapatılması davası, devam etmekte olan bir dava...O konudaki duyarlılığımızı aynen sürdürüyoruz. Anayasanın 138. maddesi çerçevesinde bu konuda hiçbir açıklamada bulunmayı düşünmeyiz, düşünemeyiz'' karşılığını verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen Anayasa Mahkemesi"nin türban kararına ilişkin, “Anayasa Mahkemesi Türkiye"de tartışmaları sona erdirecek bir karar vermiştir. Artık hiç kimse böyle bir düzenleme yapmaya kalkışmayacaktır” dedi.