CHP’de 2019 Eylül ayında başlayan örgüt seçim süreci Aydın ili olarak geçtiğimiz Pazar günü Efeler İlçesi Atatürk Spor Salonu’nda yapılan kongre ile tamamlandı. Artık örgüt sürecinde sadece Genel Merkez Seçimi kalmış oldu. Mahalle delegeleri seçimlerinden İl Kongresi’ne kadar olan süreçte çoğunlukla tek liste olarak seçimlere gidildi. Doğal olarak blok liste yöntemi tercih edilen yöntem oldu. Elbette seçimlerin sonuçlarına saygılıyız ama keşke çok adaylı ve çarşaf listeli seçimlerle yönetim kadroları ile delegeler belirlenmiş olsaydı. Burada beni eleştirecek olanlara CHP Tüzüğü’nün Siyasal Yaşam Anlayışı Bölümü’ndeki 3. Maddesi’nin 6. Fıkrası’nı hatırlatmak isterim. Merak eden açıp okusun.

Kongreye CHP’nin üç milletvekili de katıldı. Ayrıca CHP’li belediye başkanları ve CHP ilçe örgütlerinin başkanları tam kadro kongreye katılmışlardı. Salonda izleyici sayısı fazla değildi. Kongre tek liste ile seçime gidilmesi nedeniyle diğer kongrelere göre sakin ve tatsız geçti. Bu nedenledir ki 150 civarındaki delege oy kullanmaya bile gelmedi. “Hedef Türkiye Mazbatası” ile seçime giren ve önceki çalışmalarında elde ettiği başarılarla seçimi hakkıyla kazanan Ali Çankır’ı ve yönetimindeki her üyeyi bir CHP üyesi olarak yürekten kutluyorum. Umarım yeni dönemde yapacağı başarılı çalışmalarla sözünü verdiği Türkiye Mazbatası’nı alırlar.

Kongrenin açış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Ali Çankır 31 Mart seçimlerinde ekibi ile birlikte büyük bir başarı yakaladıklarını belirterek: “Cumhuriyet değerlerine bağlı, ülkemizin kuruluş felsefesine uygun bir Cumhurbaşkanı adayını önümüze konacak ilk seçimde Çankaya Köşkü’ne oturtmak için bu kongrede aldığımız enerjiyle çalışmalarımıza büyük bir hızla devam edeceğiz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kongrenin Divan Başkanı olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Karaca Biçer tatsız kongreye söylemleri ile olumlu katkıda bulundu. Sayın Biçer yaptığı etkili konuşma ile konukların beğenisini kazandı. Sayın Biçer: “Önümüzdeki ilk seçimlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’i demokrasiyle taçlandıracağız” diyerek kongreye gelenlerin özlemini dile getirdi.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise yine coşkulu bir konuşma yaptı. Konuşması sık sık sloganlarla kesildi. 1977 seçimlerinden tam 32 yıl sonra kendisinin ekibi ile birlikte gece gündüz çalışarak bu başarıyı elde ettiğini vurguladı. Başkan Özlem Çerçioğlu konuşmasında 2009 yılından bu güne yaptığı icraatları anlattı. Başkan Özlem Çerçioğlu büyükşehir başkanı olduğunda 60 köyün suyu olmadığını, çoğunun yolu olmadığını söyledikten sonra: “Ey siz AKP Milletvekilleri. İl Özel İdaresi sizdeyken bu köylere neden su getirip yol yapmadınız? Bunları en iyi CHP’li belediyeler yapar. Yine sosyal belediyeciliği CHP’li belediyeler yapar” diyerek onlara mesajını verdi.

Başkan Özlem Çerçioğlu’nun konuşmasından sonra milletvekilleri konuştu ve tek liste ile gidilen seçimde oylamaya geçildi. Oylama sonucunda 600 delegenin 442’sini alan Ali Çankır yönetimi seçimi kazanmış oldu. 

Kongreden sonra artık gözler hemen genel seçimlere çevrildi. Daha doğrusu kongreden öncede konuşulan milletvekillikleri sıralaması kongre esnasında da kulislerde konuşulan önemli konulardan birisiydi. Mevcut durumda CHP’nin üç milletvekili var. Bu sayının dört olması kolaylıkla sağlanabilir. Bu dört sırada kimler yer alacak? Sürpriz beşinci sıra ve diğer sıralarda elbette gözde yerler olacak. Yeni dönem için Bülent Tezcan Genel Merkez ağırlığına güveniyor. Süleyman Bülbül seçildiği günden bu yana halkın içinde olmak için yoğun çaba sarf ediyor. Hüseyin Yıldız ise alevi oylarına güveniyor. Ama işleri kolay değil. Bunların yanında çiçeği burnunda il başkanımız da bu yola çıkacak gibi görünüyor. Eski il ve ilçe başkanları, önceki dönemlerde aday adayı olanlardan bazıları, bazı bürokratlar ve diğer hevesliler sıralama yarışına girecek görünüyor. Eski bozdoğan Başkanı Sayın Apaydın diğer heveslilerden. Gençlerden listeleri zorlayacak pırıl pırıl isimler var. Bunların bir kısmını son iki dönemde gerçekleşen seçimlerde gördük. Yolları açık olsun. İki dönemdir Büyükşehir Başkan Vekili olan Evrim Karakoz’un ismi Başkan Özlem Çerçioğlu desteği ile kendine yer arıyor. Aydın ilinin batısı yeterince temsil edilmediğini düşünüyor. Söke’den Efkan Ceylan giderek güçlü bir aday oluyor. Söke’nin önemli gruplarının desteğini arkasına almış olduğu da söyleniyor. Önümüzdeki günlerde Efkan Ceylan adını daha çok duyacağız gibime geliyor. Onun gibi genç ve yeni yüzlere partinin ihtiyacı var. Efkan Ceylan doğru işler yapıp sistemli çalışırsa başarılı olacaktır.

Elbette tüm bu çalışmalar listelerin belirlenme şekline göre değişecektir. Eğer ön seçim yapılırsa güvenilen dağlara karlar yağabilir. Genel Merkez belirleyici olursa listeler daha değişik şekillenecektir. Ayrıca listenin ikinci veya üçüncü sırasına gelebilecek kontenjan aday olursa daha ilginç sonuçlar görebiliriz. Geçen seçimde dört yerine üç milletvekili çıkarılabilmesinin nedenleri iyi araştırılmalı, önümüzdeki seçimde uygulanacak strateji buna göre belirlenmelidir. Yoksa yine hayal kırıklığı yaşanabilir. Önümüzdeki süreçte bu konuda çok şeyler yazılıp söylenecektir. Hayırlısı ne ise o olsun, hak eden hak ettiği yere gelsin.

Son olarak göreve yeniden seçilen Ali Çankır yönetimine başarılar dileriz.

 “Özü doğru olanın sözü de doğru olur.” (Hz. Ali)