BDP İstanbul İl Başkanlığı, Gaziosmanpaşa Zarifler 3 Düğün Salonu'nda "Kerbela'yı Anma ve Aşure" gecesi düzenledi. Geceye BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, BDP Van Milletvekili Özdal Uçar ve çok sayıda davetli katıldı. Gecede konuşan Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "Alevi yurttaşlar inançlarını, ibadetlerini özgürce yerine getirilmelidir. İnaçlar, ibadetler özgürce yerine getirilmelidir, Kerbela'nın anlamı da budur. Hükümet, Aleviliği Diyanetin içine sığdırmaya çalışıyor.

Diyanet, devlet kurumudur. Diyanet devletin resmi dinini belirler, Ankara'dan yazılan hutbeleri okutur. Alevilik ise yaşamın ta kendisidir, halktır. Bu felsefeyi diyanete sığdıramazsınız" diye konuştu. Alevilerin inanç özgürlüğünün sağlanması gerektiğini belirten Kışanak, "İnanç özgürlüğü için herkes kendi inancını kendi kimliği ile kendi ibadet hanesinde yerine getirmelidir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi'ni de eleştiren Gültan Kışanak, "Cumhuriyet Halk Partisi, Alevi politikasını açık açık konuşmalıdır. Alevi vatandaşların kimliklerini ifadede zorlanmasında CHP'nin tavrının da etkisi vardır. CHP sahte bir laiklik anlayışı içinde Alevi yurttaşları inkara zorlamıştır. CHP Alevi yurttaşları her zaman bir arka bahçe olarak görmüştür. İktidar olduğu dönemde de Alevi yurttaşların çocukları zorunlu din dersleri görüyordu. Hemen hemen her dönemde ya iktidar ya da iktidar ortağı olan CHP, bugüne kadar bir çözüm getirecek anlayış getirememiştir" diye konuştu.

CHP'nin kurultayına da değinen Kışanak, "Kongrenin kapısından içeri Kürt sorunu ile ilgili tek bir kelime girememiştir" diyerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi.

İHA