Vietnam olayına ışık tutan Pentagon Belgelerinin 1971 yılında basına sızmasında önemli bir rol oynayan tanınmış ABD"li düşünür Prof. Noam Chomsky, Wikileaks belgelerinin açığa vurduğu “en vahim şeyinin demokrasiye nefret” olduğunu savunurken, Türkiye"yi de örnek gösterdi. “Aslında Türkiye de bu olguya aşina” diyen Chomsky, tezkerenin reddedilmesinin ABD tarafından sert bir dille eleştirildiğini belirterek “Bu da demokrasiye, halkın görüşlerine derin bir nefret duyulduğuna işaret ediyor” ifadesini kullandı.

Noam Chomsky, Wikileaks sızmalarına ilişkin BBC Türkçe Servisi ile yaptığı mülakatta Wikileaks"in elektronik iletişimin internet, Facebook ve diğer kanallar üzerinden yayılmasının kaçınılmaz bir sonucu olduğunu belirterek “Bu vaka özelinde bakarsak, Dışişleri Bakanlığı çok aptalca bir hata yaptı ve bunu biliyorlar da” dedi. Chomsky, şöyle devam etti:

ABD hükümetinin, vatandaşların hükümetlerinin ne düşünüp yaptığına bakmasından şikayet ettiğini, halbuki tam tersi olması gerektiğini belirten Chomsky, “Yani hükümetler açık olmalı, kişiler ise kendi özel hayatlarını gizli tutabilmeli” şeklinde konuştu.

Noam Chomsky, Batı'daki Wikileaks ile ilgili haberlerin bakış açısının oldukça şaşırtıcı olduğunu, “bu belgelerin açığa vurduğu en vahim şeyi olan demokrasiye nefret duyulduğunu görmediklerini savundu.

Türkiye ve Rusya'daki haberlerin sorulması üzerine “Takip edemedim tabii. O yüzden bu konuda yorum yapamam” karşılığını veren Chomsky, “Ama Batı'daki haberlerin bakış açısının oldukça şaşırtıcı olduğunu düşünüyorum. Yani bu belgelerin açığa vurduğu en vahim şeyi fark etmemiş gibiler. Demokrasiye nefret duyulduğunu görmüyorlar” dedi.

Örnek olarak Arap dünyasında halkın yüzde 80"inin İsrail ve ABD"yi en büyük tehdit olarak görürken, bu oranın İran için yüzde 10 olduğuna dikkat çeken Chomsky, “Halkın büyük bölümünün bu politikalara karşı olup olmaması onlar için bir şey değiştirmiyor. İşte bu demokrasiye derinden nefret duyulduğunun bir kanıtı” ifadelerini kullandı.

-TÜRKİYE ÖRNEĞİ-

Noam Chomsky, bu çerçevede Türkiye"ye değinirken de “Aslında Türkiye de bu olguya aşina... 2003'te ABD Irak'ın işgali için destek toplamaya çalışırken, yine uluslararası anketlere göre, Türkiye'de halkın yüzde 95'i işgalde rol oynanmasına karşıydı. Sonuçta halkın yüzde 95'inin istediği oldu ve bu ABD tarafından sert bir şekilde kınandı. Bu da demokrasiye, halkın görüşlerine derin bir nefret duyulduğuna işaret ediyor” dedi.

-“TÜRKİYE"DE İSRAİL"E İŞARET EDİLMESİNE SÜPHEYLE BAKIYORUM”-

BBC"nin, “Türkiye'de, bazı siyasetçiler ve yorumcular, İsrail ve ABD'yi işaret etmeye başladılar. Bu gibi yorumlara nasıl bakıyorsunuz” sorusunu da yanıtlayan Chomsky, “Biraz şüpheyle bakıyorum. Belgeleri okuduğumda, bunların diplomatların kendi iç yazışmalarının tutarlı bir yansıması olduğunu düşündüm” dedi.
Noam Chomsky, Wikileaks'in sızdırdığı belgelerin gerçek olduğunu düşündüğünü de ifade ettiği mülakatta, diğer bir sorunun karşılığında Pentagon Belgelerini “çok farklı bir olgu” olarak niteledi. Chomsky, “Öncelikle, bir tarihi yansıtıyorlardı. 1940'dan 1968'e kadar planlama konularına, dışişleri bakanlığının, hükümetin düşünüş şekline derinlemesine bir ışık tutuyorlardı" değerlendirmesini yaptı.