Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Rusya ve İran'ın yanı sıra bazı Orta Doğu ülkelerini de kapsayan gezisi çerçevesinde Şam'a geldi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile bir süre görüşen Chavez düzenlenen ortak basın toplantısında, ''Bugün doğmakta olan çok kutuplu ve ekonomik, kültürel, politik ve askeri açıdan dengeli yeni dünya düzeninin doğuşunu hızlandırmalıyız'' dedi.

Resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Beşşar Esad'a ve onun gibi düşünen liderler ile milyonlarca insana teşekkür eden Chavez, ''çok kutuplu ve adil bir dünya düzenine önümüzdeki birkaç yılda ulaşılacağını'' söyledi.

Chavez, ''çok kutuplu yeni dünya düzeni ile birlikte baskı ve tahakküme dayalı eski düzenin unutulacağını'' belirtirken Esad, mevcut dünya düzenini kaos olarak niteledi.

Mevcut dünya düzeninin görünüşte ''düzen'' olduğunu kaydeden Esad, ''Bu dünya düzeni adalet ve ilkeler yerine güç ve tahakküm ile yönetiliyor'' dedi.

-ESAD: ''İSRAİL, DÜNYAYI BARIŞ SÜRECİNİN ÇÖKTÜĞÜNE İNANDIRMAK İSTİYOR''-

Orta Doğu'da barışın sağlanmasına ilişkin gelişmeleri değerlendiren Esad, İsrail'in barış sürecinin sağlanması için yeterli arzuya sahip olmadığını belirterek, ''İsrail'in bazı taktikler uyguladığını ve dünyayı barış sürecinin çöktüğüne inandırmaya çalıştığını'' söyledi.

Esad, ''İsrail'in dünyayı kandırmaya çalıştığını ve 'İsrail barışı istiyor ancak Arap tarafı barışa karşı' şeklinde ikna çabasında olduğunu'' ifade etti.

İsrail'in Gazze ve Filistin'de sistematik olarak suçlarına devam ettiğini anlatan Esad, ''Gazze'deki abluka, Kudüs'teki yahudileştirme politikası çalışmaları İsrail'in aşırı ve faşist kanunlarından bağımsız değildir'' diye konuştu.

Chavez ise ülkesinin Suriye'nin İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ni geri alma hakkını desteklediğini ve ''Özgürlüğüne kavuşmuş Golan'ı ziyaret etme temennisinde olduğunu'' söyledi.

-ESAD: ''GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER EKONOMİLERİNİ GÜÇLÜ EKONOMİK AĞLAR ÜZERİNE KURMALI''-

Esad, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin orantısız ilişkiler içinde olduğunu belirterek, ''Bu ilişkilerin güçlü-zayıf, zengin-daha az zengin, sömürgeci-sömürülen biçiminde kurulduğunu'' kaydetti.

Suriye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomik yapılarını güçlü bir ekonomik ilişkiler ağının üzerine kurmasının çok daha güvenli olduğunu ifade eden Esad, Venezuela-Suriye ortaklığında kurulacak olan petrol rafinerisinin bu güçlü ekonomik ilişkiler ağı içinde küçük bir parçayı oluşturduğunu söyledi.

Chavez ise Suriye'den mazot ithalatına ve Suriye'de ortak petrol rafinerisi kurulmasına ilişkin anlaşmaların imzalandığını kaydetti.

İki ülke ortaklığında kurulması planlanan petrol rafinerisinin günlük 140 bin varil kapasiteli olacağı belirtiliyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, haziran ayında Küba, Brezilya, Arjantin ve Venezuella'yı ziyaret etmiş, bu ziyaret sırasında Suriye ve Venezuela arasında farklı alanlarda işbirliğini öngören 9 anlaşma imzalanmıştı.

Suriye ziyaretinden önce Rusya, Belarus, Ukrayna ve İran'da temaslarda bulunan Chavez'in Suriye'deki programını tamamlamasının ardından Libya ve Portekiz'e geçmesi bekleniyor.

A.A.