Cezayir'de Abdulaziz Buteflika'nın  istifasının ardından göreve gelen geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih'in,  yeni cumhurbaşkanı seçiminin 4 Temmuz'da yapılması kararına toplumun farklı  kesimlerinden itirazlar sürüyor. 

Cezayir'de Buteflika'nın istifası sokakların sesini düşürmeye yetmedi.  Gösteriler, dokuzuncu cumasında hız kesmeden yoğun katılımla devam ediyor.

Göstericiler bu kez Buteflika rejiminin sembol isimlerinin geçiş  döneminde yer almaması için seslerini yükseltiyor.

Cezayir'de yaklaşık bin üyesi bulunan Özgür Yargıçlar Birliği  Sendikası, 13 Nisan'da Buteflika'nın istifasının yeterli olmadığını ve devletin  zirvesindeki müttefiklerinin de görevi bırakması yönünde görüş belirterek 4  Temmuz'daki seçimlerde gözetmenlik yapmayacağını duyurdu.

Sendikanın açıklamasında, mevcut seçim yasasında bir değişiklik  olmadığı için boykot kararı alındığı belirtilerek, "Sonuçları başından belli bu  seçimlerde yalancı şahitlik yapmayı reddediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Cezayir Adalet Bakanlığından 16 Nisan'da yapılan açıklamada ise seçmen  listesinin istisnai bir şekilde gözden geçirildiği ve her şeyin normal olduğu  açıklandı.

Açıklamada, bakanlık verilerine göre boykota katılmaya karar veren  yargıçların çok az sayıda olduğu belirtildi.

Bu arada Cezayir Barolar Birliği de "rejimin halkın talepleri  karşısındaki ısrarı nedeniyle" grev kararı aldığını duyurdu.

Belediyelerden seçim boykotuna destek

Seçmen listelerinin gözden geçirilmesi ve seçimlerin lojistik  hazırlığının denetlenmesi görevlerini yerine getiren belediyelerden birçoğu da  gelecek seçimlerde kapsamlı bir boykota gideceklerini açıklayarak, "halkın  iradesine destek verme" kararı aldı.

Tizi Vuzu, Becaye, ve Buira illerinden yaklaşık 40 belediye, Bin  Salih'in 4 Temmuz'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılması açıklamasına karşılık  seçimleri boykot edeceklerini açıkladı.

Vatandaşlar bakanların ziyaretlerini engelliyor

Cezayirliler, dokuzuncu haftasına giren gösterilerde "Buteflika  rejiminin kalıntıları" olarak niteledikleri geçici Cumhurbaşkanı Bin Salih,  Başbakan Nureddin Bedevi ve hükümetin istifasını talep ediyor. Göstericilerin  hedefinde yer alan bir başka isim, Anayasa Konseyi Başkanı Tayyib Bilayz ise  protestolara daha fazla dayanamadı ve 16 Nisan'da istifa etti.

Buteflika dönemi siyasetçilerine tepki gösteren Cezayirliler, Başbakan  Bedevi hükümetindeki bakanların ziyaretlerini de protesto ediyor.

Çalışma Bakanı Mustafa Kuraba, geçen hafta başkente bağlı Baraki  bölgesinde  bir atölye yapmayı planladığı ziyareti, bölge sakinlerinin engeli  nedeniyle yarıda kesmek zorunda kaldı.

Ülkenin güneybatısında bulunan Beşşar vilayetinde de vatandaşlar  İçişleri Bakanı Selahaddin Dahmun'un ziyaretini engelledi.

Tunus sınırı yakınında yer alan Tebessa ilinde ise Cezayir Enerji  Bakanı Muhammed Arkab, vatandaşların havaalanından çıkışını engellemesi nedeniyle  ziyaretini iptal etti.

Cezayir halkının büyük kısmı, Bedevi hükümetinin, "halk tarafından  tanınmadığı için meşruiyetini kaybettiğini ve Buteflika döneminin kalıntısı  olduğunu" savunuyor.

Öte yandan hükümetin değişiminin anayasa engeline takıldığı  belirtiliyor. Zira anayasanın 104. maddesine göre cumhurbaşkanı vekilinin  hükümeti değiştirme yetkisi bulunmuyor.

Buna karşı hükümetin değiştirilmesini talep eden vatandaşlar,  anayasada yer alan "halkın bütün güçlerin kaynağı olduğu" maddesinin hükümet  değişimi istekleriyle uyumlu olduğunu ifade ediyor.

'Mevcut atmosfer seçim için elverişsiz'

AA muhabirine konuşan Cezayirli anayasa hukuku uzmanı Bucuma Suveylıh,  mevcut durumun, 4 Temmuz'da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması için elverişli  olmadığını ifade etti.

Suveylıh, barışçıl gösterilerin Cezayir makamlarında huzursuzluğa  neden olduğunu ve bu durum nedeniyle uygun olmayan şartlarda seçim yapılması için  acele edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için diyalog atmosferi gerektiğini belirten  Suveylıh, karar mercilerinin kamuoyuna bir karşılık verilmesi ve devlet  kurumlarında halk tarafından kabul görecek değişiklikler yapılmasını istediğini  aktardı.

Siyasetçilerden 'aday olmama' protestosu

Öte yandan bazı siyasetçiler de cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayı  reddettiklerini açıklayarak tepkilerini ortaya koyuyor.

Eski Cezayir Başbakanı Ali bin Flis, pazar günü yaptığı açıklamada,  "Mevcut seçim yasası değişmediği ve halkın görevini sonlandırmasını istediği  isimler gitmediği sürece, 4 Temmuz cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday  olmayacağım." dedi.

Cezayir Adalet ve Kalkınma Cephesi Başkanı Abdullah Ceballah da 4  Temmuz'da yapılması planlanan seçimlerin "halkın iradesi aleyhinde olması  nedeniyle geçersiz" olarak değerlendirdi.

İçişleri Bakanlığı ise perşembe günü cumhurbaşkanlığı seçimi için  adaylık başvurularının kabul edilmeye başlandığını ve bu kapsamda 10 başvuruyu  alındığını duyurdu.