Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı bünyesindeki hükümlü ve tutuklular sosyal güvenlik şemsiyesi altında ekonomiye ciddi katkı sağladı. 3 yılda 4 milyar lira gelir elde eden tutuklu ve hükümler 13 adalet sarayının dekorasyonunu 8 Adalet Sarayı ile 4 adet Ceza İnfaz Kurumu'nun inşaatını tamamladı.

25 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı'nın Temmuz 2011'e kadar olan faaliyetlerini kapsayan Bütçe Uygulamaları Raporu'ndaki veriler, cezaevlerinde önemli bir ekonomik faaliyetin gerçekleştiğini ortaya koydu. 2008 yılında 4 bin 320, 2009 yılında 5 bin 580, 2010 yılında ise 6 bin 426 hükümlü ve tutuklu sigortalı sürekli olarak çalıştı. Aynı dönemde, 14 bin 12 hükümlü ve tutukluya da dönemsel olarak iş yurtlarında istihdam sağlandı. Bu çalışmalar karşılığında tutuklu ve hükümlülere yaklaşık 16 milyon TL yevmiye ödemesi yapılırken 3 milyon TL'de SSK işveren pirimi ödemesi uygulandı.

4 MİLYAR LİRA KAZANDIRDILAR

Buna karşılık İş Yurtları Kurumu merkez ve taşra işletmelerinin gelirleriyle birlikte tutuklu ve hükümlülerin 2011 yarısına kadarki 3 yıllık geliri 4 milyar TL'ye yaklaştı. Kurum, istihdam finansmanı ve üretim maliyetinin karşılanmasının ardından elde ettiği gelirle de, adalet sisteminin ihtiyacı olan bina inşaatı ve diğer harcamaları gerçekleştirdi. İş Yurtları 2010'da 13 yeni Adalet Sarayı'nın dekorasyonunu, 8 Adalet Sarayı ile 4 adet Ceza İnfaz Kurumu'nun da inşaatını tamamlandı. Kurumun gelirlerinden adalet teşkilatının eğitim, ulaşım, haberleşme giderlerine de katkıda bulunuldu.

ÖZEL SEKTÖR CEZAEVLERİNE GİRİYOR

Özel sektör'ün cezaevlerinde işletecek birimler açması için de protokoller imzalandı. Bu sayede daha çok tutuklu ve hükümlüye istihdam alanı açılacak. Son dönemde, özel sektör ile İş Yurtları arasında düzenlenen protokollerle kurumun bütçesinden harcama yapılmıyor. Üretime yönelik her türlü makine ve teçhizat bu girişimciler tarafından İş Yurtları'na yatırım olarak veriliyor. Bu sayede daha fazla hükümlü ve tutukluya iş imkanı oluşturulurken, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına ceza infaz kurumlarını yakından tanıma imkanı sağlanarak, iyileştirme ve meslek edindirme faaliyetlerine katkıları da artırılıyor. Kurum bünyesinde çinicilikten fotoğrafçılığa ve balıkçılığa kadar her kalemden işler yapılıyor.

HABER: Gökhan ÖZDAĞ-BUGÜN