Kastamonu Açık Cezaevi’nden özel izinle çıkan hükümlü, İstanbul’da bir çocuğa tecavüz iddiasıyla gözaltına alındı. Enver A. adlı hükümlü, iddiaya göre olaydan bir gün sonra kendi yeğenini de ormana kaçırmaya çalıştı ama başaramadı. Çocuk durumu annesine anlatınca, Enver A. yengesinin ihbarı üzerine gözaltına alındı. 
 
Olaylar zinciri, Enver A.’nın Kastamonu Açık Cezaevi’nden 1 haftalık özel izin almasıyla başladı. İddiaya göre Enver A., Sultanbeyli’de ikamet eden yakınlarının yanına geldi. 
 
Evin bulunduğu mahalledeki ormanlık araziyi mesken edinen Enver A., 12 Temmuz’da öğlen cezaevine girmeden önce komşularının 13 yaşındaki oğlu O.Ş.’ye rastladı. Enver A., çocuğu ormana götürüp kıyafetlerini bıçak zoruyla çıkardı ve hayvanların su içtiği yalağa girmeye zorladı. Çocuğun karşı koyması üzerine zanlı, bıçakla kurbanın kollarına çizikler attı. Enver A., iddiaya göre çocuğa iki kez tecavüz etti ve O.Ş.’yi “Yakınlarına söylersen hepsini öldürürüm” diye tehdit etti. Zanlının kullandığı balinin etkisiyle uyuklamaya başladığını gören O.Ş., ormandan kaçmayı başardı. Ancak yakınlarına tecavüze uğradığını söyleyemedi. Saldırganın elinden kurtulduğunu belirten çocuğun ailesi, durumu polise bildirdi. Polis, ormanda Enver A.’yı yakalamak için çalışma başlattı ancak bir sonuca ulaşamadı. 
 
Yeğenini kaçırmak istedi 
Olayın üzerinden 24 saat geçmeden Enver A., bu kez de 13 yaşındaki yeğenini ormana götürmeye çalıştı. Küçük kızın çığlıkları üzerine kaçtı. Tanıklar ve N.B. olayı annesine anlatınca, polise haber verildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerinin ormanda yakaladığı Enver A.’nın susma hakkını kullandığı öne sürüldü. Ancak Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen O.Ş.’nin tecavüze uğradığı belirlendi. Yetkililer, zanlının başka kurbanlarının da olabileceğini, olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlatıldığını açıkladı. 
 
Cezaevlerinde mahkûmlar hangi şartlarda izin alıyor? 
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü mevzuatına göre, cezaevlerindeki mahkûmlara bazı koşullarda izin verilebiliyor. 
Mazeret izni, özel izin veya iş arama izni kullanılabiliyor. 
 
Özgürlüğü bağlayıcı cezanın 1/5’ini iyi halli geçiren hükümlü, anne, baba, eş, kardeş veya çocuğun ölümü; bunlardan birinin yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalık halleri ya da deprem, su baskını, yangın gibi felaketler nedeniyle zarara uğradıklarının belgelendirilmesi koşuluyla mazeret izni alabiliyor. Açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerse, aileyle bağlarını sürdürmesi ve güçlendirmesi ya da dış dünyayla uyumunun sağlanması amacıyla yılda en çok üç kez olmak üzere, her defasında yol hariç üç güne kadar özel izin alabiliyor. Mahkûm, ceza infaz kurumlarında hükümlülük süresinin en az 6 ayını kesintisiz geçirmesi ve koşullu salıverilmesine bir ay kalması halinde, iş bulması için çalışma günleri içinde 8 saate kadar iş arama izni alabiliyor.