Ceza infaz kurumlarından çıkan hükümlüler, iş bulmakta sıkıntı yaşıyor. Türkiye İş Kurumu'nda iş bulabilmek için sırada bekleyen eski hükümlülerin sayısının 11 bin 226 olduğu öğrenildi.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan 'Denetimli serbestlik hizmetleri' kapsamında, mağdurlar ile ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülere 'yardımcı olmak' için Koruma Kurulları oluşturuldu. Ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülere 2011 yılı itibari ile mesleki eğitime yönelik hazırlanan proje sayısı 289 iken; projeler kapsamında eğitim alan eski hükümlü sayısı ise bin 428 oldu. Türkiye İş Kurumunda iş bulabilmek için sırada bekleyen eski hükümlülerin sayısı 11 bin 226. 2011 yılı sonu itibari ile koruma kurullarına suçtan zarar gören 925 kişi; ceza infaz kurumlarından salıverilen 13 bin 661 kişi başvurdu. Başvurular sonucu suçtan zaran gören 612, ceza infaz kurumlarından salıverilen 4 bin 628'ye yardım edildi. 2011 yılı sonu itibari ile ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülere yapılan yardımların dağılımı ise şöyle: "Ayni bin 570, mesleki eğitim alan hükümlü bin 428, diğer 83, psiko-sosyal 142, sağlık 59, eğitim 886, kredi 183, iş bin 581, nakdi bin."

2012 yılında da ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlüler için mesleki eğitim ve kendi işini kurma projelerine yönelik çalışmalar devam ediyor. Salıverilen hükümlülerin meslek edinmeleri amacıyla belediyeler, organize sanayi bölgeleri, ticaret, ziraat ve meslek odaları, halk eğitim, milli eğitim, çıraklık eğitim ve tarım müdürlükleri ile özel şirketler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yapılıyor. Bu projeler genel olarak doğalgaz tesisatçılığı, kaynakçılık, arıcılık, besicilik, elektrikçilik, kalorifer ateşçiliği, argon gazı ve gazaltı, fayans ve seramik kaplamacılığı, plastik işletmenliği, hazır giyim, tekstil, boya-badana, forklift iş makinesi, ileri kaynakçılık, iş makineleri kullanımı, overlokçuluk, örme çorap, seracılık, süs bitkisi yetiştiriciliği gibi benzeri konularda verilen kursları içeriyor. (habermonitör)