Orta Asya ülkesi Tacikistan'ın başkenti Duşanbe yakınlarındaki Vahdat Cezaevi'nde gece saatlerinde isyan çıktı.

Resmi açıklamaya göre, başkent  Duşanbe'nin 15 kilometre doğusunda bulunan Vahdat Cezaevi'nde dün gece çıkan  isyan, Suriye'de terör örgütü DEAŞ saflarında öldürülen eski Tacik komutan Halim  Gulmuradov'un oğlu Behruz Gulmurad ile diğer mahkumlar Fahreddin Gulov,  Mahmadullo Şaripov ve Ruhulla Hasanov tarafından organize edildi.

İsyanda üç gardiyan ve 29 mahkum öldü.

Açıklamada, terör örgütü DEAŞ mensubu olan söz konusu  mahkumların, isyan sırasında 3 gardiyanı ve 5 mahkumu öldürdüğü, bazı mahkumları  yaraladığı ve örgüte mensup 8 mahkumu serbest bıraktığı belirtildi. Cezaevi  sağlık ocağını da ateşe veren isyancıların birkaç gardiyan ve mahkumu rehin  alarak kaçmaya çalıştığı vurgulanan açıklamada, emniyet güçleri tarafından  düzenlenen operasyonda 24 mahkumun öldürüldüğü, 35'inin yakalandığı ifade edildi.

Rehinelerin kurtarıldığı vurgulanan açıklamada, cezaevindeki  durumun kontrol altına alındığı ve Cumhuriyet Başsavcılığının isyanla ilgili  soruşturma başlattığı kaydedildi.

Uzmanlar, ülkedeki cezaevlerinde mahkumlar arasında aşırıcılığın hızla  yayıldığını dile getiriyor.

Geçen kasım ayında Tacikistan'ın kuzeyindeki Hocand Cezaevi'nde  çıkan isyanda 2 gardiyan ve 25 mahkum hayatını kaybetmişti.