Çalışmaların tamamen cezaevi personeli ve cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerle işbirliği içerisinde gerçekleştirildiğini kaydeden Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, çalışmalarda kamu ve özel sekterden de büyük destek gördüklerini belirterek, katkı sağlayanlara teşekkür etti.
2000 yılında gerçekleştirilen 'cezaevi reformu' çalışması ile birlikte Aydın E Tipi Cezaevi'nin eğitim yuvası gibi çalıştığını ifade eden Başsavcı Beytorun "Cezaevleri, mahkemelerce hürriyetinin kısıtlanmasına karar verilmiş kişilerin ceza ve tedbirlerinin infaz edildiği yerlerdir. Bugün, çağdaş infaz sisteminde Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğinin belirlemiş olduğu kriterler esas alınmaktadır. Buna göre cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklularının 'topluma yeniden yararlı birey olarak dönmeleri' temel hedef olarak kabul edilmekte, infaz ve ıslah diğer bir deyişle iyileştirme kavramları birlikte düşünülmektedir" dedi.
Ülkemizin uzun yıllardır bu hedeften uzak kaldığını ve cezaevlerinde yaşanan birçok sorunla karşıldığını ifade eden Başsavcı Beytorun "1970'li yılların sonunda başlayıp, 2000 yılına kadar devam eden bu süreçte, isyanlar, firarlar, rehin alma, adam öldürme, yangın çıkarma, örgütsel faaliyet, duruşmaya ve sayıma çıkmama manzaraları olağan görüntüler haline gelmiştir. Çok değil 7-8 yıl öncesine kadar hepimiz yazılı ve görsel medyadan hatırladığımız görüntülerde, cezaevleri terör örgütleri ile organize suç örgütlerinin eğitim yaptıkları yer haline gelmiştir. Tüm bu olumsuzluklara son vermek amacıyla "cezaevi reformu" çalışması başlatılmış, tüm Devlet kurumları işbirliği ve koordine içinde sorunun çözümü için taktire şayan çaba göstermiştir. Amaç öncelikle Devlet hakimiyetini sağlamak ve ardından cezaların infazı, ıslah ve iyileştirme çabalarını gerçekleştirmek olmuştur. Yapılan çalışmalarla geçmişteki olumsuzluklar sona erdirilmiştir. Gerek uluslararası kuruluşlar, gerekse sivil toplum örgütlerince olumlu karşılanan çalışmalar devam etmektedir. Aydın Cezaevimizde de oda sistemine geçilmiş, iş yurdu ve eğitim atölyeleri ile spor alanlarından oluşan ek tesisler inşa edilmiştir. Yakında cezaevimizin fırın, mutfak, çalışma alanları ve iş atölyelerine yönelik önemli yenilikler içeren projelerimiz hayata geçecektir. Çalışmalardaki amacımız, hükümlü ve tutukluların boş oturan değil, çalışan, üreten, öğrenen, meslek edinen bireyler olarak cezaevimizde bulunmaları ve tahliyelerinde, suçtan arınmış, topluma uyum sağlayan, yararlı bir insan olarak topluma dönmelerini sağlamaktır. Bu hedeflere ulaşılmasında gerek kamu kurumları, gerek özel sektörler, gerekse sivil toplum örgütlerinin katkısı ve işbirliği büyük önem arz etmektedir. Destek veren herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerine yer verdi.