Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, iki hafta önce uluslararası piyasalarda ons fiyatı 1135 dolar olan altının fiyatının 1200 dolara çıktığını söyledi.

Başman, fiyatların artmasında uluslararası piyasalardaki ons fiyatının yükselmesinin yanı sıra yurt içinde de doların 1,4500 liradan 1,5800 liraya çıkmasının etkili olduğunu bildirdi.

Oğuz Başman, hafta başında gramı 56,50 lira olan 22 ayar bileziğin fiyatının 62,50 liraya çıktığını ifade ederek, "Hafta başı 93 liradan sattığımız çeyreğin fiyatı 101 lira oldu. Cumhuriyet altının fiyatı ise 370 liradan 400 liraya çıktı" dedi.

Uluslararası borsalar ile doların fiyatının bu artış hızıyla devam etmesi durumunda çeyreğin fiyatının 105 lirayı aşabileceğini ifade eden Başman, 22 ayar bileziğin gramının ise 70 liraya kadar çıkabileceğini kaydetti.

Başman, 9 Mayıs Anneler Günü öncesi hiç beklemedikleri yükselişle karşılaştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu artış kuyumcular arasında şok etkisi yarattı. Kurban Bayramı öncesinde de fiyatlarda böyle bir artış yaşamış ve satışlarımız olumsuz etkilenmişti. Anneler Günü öncesinde satışlarımızı artırmayı umarken, işlerimiz durma noktasına geldi. Vatandaş artık çeyrek bile almıyor."

Vatan