Sırbistan'ın batısında yer alan Zlatibor Dağı'ndaki "Mokra Gora" doğa parkında Kusturica tarafından kurulan ve ahşap evlerden oluşan Drvengrad'da (tahta kent) 2008 yılından bu yana organize edilen ve bu yıl 17-23 Ocak
tarihlerinde düzenlenen "Kustendorf" festivaline katılmak için bölgeye dün helikopterle gelen Nuri Bilge Ceylan, Kusturica tarafından karşılandı.

Kusturica, Ceylan'ın Kustendorf'a geldiği için duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kusturica, "Size sanatsal anlamda gösterdiğimiz saygının yanında, Antalya'da olanlardan sonra buraya geldiğiniz için çok mutluyum" dedi.

Kendisini Drvengrad'da karşılayan gazetecilere açıklama yapan Nuri Bilge Ceylan, "Emir (Kusturica) arkadaşımdır ve filmlerini seviyorum. Bu yeri de merak ettim. Burayı daha önce diğer insanların konuşmalarından duydum" dedi.
Zlatibor dağının batı kısmında yer alan Mokra Gora doğa parkına helikopterle yaptığı yolculuktan da bahseden Nuri Bilge Ceylan, "Çok enteresan yolculuktu. Yaşadığım en iyi yolculuklardan birisiydi" diye konuştu.

Festivalin "Çağdaş Girişimler" adlı bölümünde gösterilecek 8 filmin arasında, Nuri Bilge Ceylan'ın "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmi de yer alıyor. Ceylan, filminin gösterimi ardından genç sinemacılarla çalıştayda bir araya gelecek.
Ceylan'ın yanı sıra Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk'un da "Çağdaş Girişimler" bölümüne katılacağını açıklandı.
Belçika, İngiltere, Estonya, İtalya, Kanada, Kırgızistan, Makedonya, Meksika, Almanya, Polonya, Portekiz, Rusya, ABD, Sırbistan, Fransa ve İspanya olmak üzere 16 ülkeden 20 filmin festivalin yarışma programında yer alacağı,
festivalin müzik programında ise Palagay (Rusya), Rosenberg Trio (Hollanda), Stribor ve Trovaci (Sırbistan), Adam Stinga (Moldova), Sonido Gallo Negro (Meksika) ile Boban ve Marko Markoviç Orkestrası'nın bulunacağı kaydedildi.

Festivale, Benico Del Toro (Porto Riko), Jean-Pierre ve Luc Dardenne kardeşler (Belçika), Jean-Pierre Edelman (Fransa), Zoran Cvijanoviç (Sırbistan), Leila Hatami (İran) ve Asghar Farhadi (İran) gibi ünlü isimlerin katılacağı da belirtildi.