“Yerli malına desteğiz ama kapsamı genişlemeli” çağrısına destek veren çevreciler, “Piyasa yangın yeri. Hem de 10 senedir böyle. Öncesi de çok iyi değildi. Birilerinin her dönemde işi iyi olabilir. Esnafın, yerli üreticinin, yerli sanayinin işi gerçekten çok kötü durumda. Piyasada yabancı marka çılgınlığı, yabancı hizmet alımı, yabancı mal alımı, araç alımı, yerli üreticiyi, esnafı, sanayiciyi, tüccarı yok etti. Bu tespit doğru ve yerinde. Ancak Bakanın söylemi içinde basına yansıyan içeriğin, yani kapsamın genişletilmesini arzu ediyoruz. Bir iki işle ve alımla sınırlı olmamalı. Bu yerli malı kullanma, yerli sanayiciye, üreticiye dönme, yerli araç ve gereç kullanımını arttırma, araç gerecini alma işi içerik ve kapsam olarak her işte ve alanda olmalı, yayılmalı.Bu uygulamaya geçilirse ve taviz verilmez ise, ülkemizde istihdama büyük ölçüde katkı sağlanacaktır. İşsizlikten, açlıktan, yokluktan inim inim inleyen insanlarımız iş bulacak, aş bulacaktır. İç barış ve huzura büyük katkı sağlanacaktır. Çok önemli bir ekonomik faydadır. Aynı zamanda sosyal projedir. Ama düzgün, dürüst, ilkeli, taviz vermeden, ısrarcı bir çalışma ile bunu yapmalıyız. Oraya buraya çekmeden, halkın ve milletin yararına olacak şekilde icra etmeliyiz” diyor.
Tüm kurum ve kuruluşların yerli malı kullanımına destek vermesi gerektiğini savunan çevreciler, “Sadece Belediyelerin toplu taşıma araçlarının alımı değil. Resmi kurum ve kuruluşların tamamındaki araç gereç malzeme alımlarında, taşıt alımlarında, demirbaş alımlarında, hizmet alımlarında bu iş bir an evvel sağlanmalıdır. Yerli"ye dönülmelidir. Yerli sanayici ve iş adamı, tüccar, esnaf, üretici teşvik edilmeli, desteklenmeli, kendi öz kaynaklarımız kullanılır hale gelmeli, atıl durumda olan işletmeler çalışmalı, milli ekonomiye katkı sunulmalı, kendi ekonomimizi her açıdan yaratmalıyız. Teknoloji, kabiliyet, yetenek her şey bizim ülkemizde ve insanımızda mevcut. Yeter ki yatırımcının, iş adamının, esnafın, üreticinin, imalatçının, önü açılsın ve değerlendirilsin. Ülkemizin kaynakları dışa gitmesin. Parası ve ekonomisi içerde kalıp ekonomik fayda artsın. Fiyat istikrarı sağlansın. Kalite, güvence, satış sonrası bakım hizmetleri her açıdan ülkemizin imkânları ile yapılsın” ifadelerini kullanıyor.
EMNİYET- ASKER- BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM KURUMLAR YERLİYE DÖNMELİ
Kamu kurumlarında yerli malı kullanımının artırılması gerektiğini kaydeden çevreciler, “Polisimiz ve askerimizin tüm araç gereçleri, otoları, motorları, taşıtları, kullandığı tüm malzemeleri, demirbaşları yerliye acilen dönmeli. En büyük alım ve kullanım buralarda. Ayrıca tüm resmi kurum ve kuruluşlarda da aynı dikkat, titizlik yaşanmalı. Devlet bu kapıyı açarsa, öncü, örnek ve önder olacaktır. Halkın bu konuda bilinçlenmesine katkı sunacak ve halkımızdaki yabancı marka çılgınlığının önüne geçilecektir” şeklinde konuşuyor.