Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 25.07.2020 Cumartesi günü ziyaretlerde bulunmak için Aydın’a geldi. Bakan, ilk olarak Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret etti. Daha sonra da Aydın’da devam eden projeler hakkında bilgi almak için gerçekleştirilen koordinasyon toplantısına da başkanlık yaptı. Toplantı sonrasında Aydın’daki projeler ve alınan kararlar hakkında bilgi verdi.

Bakan açıklamada neler dedi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “…bakanlığımızın mobil ölçüm cihazını Aydın’a gönderiyoruz. Artık Aydın Valiliği nezdinde görev yapacak olan bu cihazımızla birlikte tüm jeotermal tesislerinin hava kalitesini anlık izleyeceğiz…”dedi.

Hemen akla şu soru geliyor;

Bugüne kadar Aydın’da hava ölçüm cihazı yok muydu?

Bu sorunun cevabını herkes biliyor aslında. Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ait hava ölçüm cihazı var.

O zaman Sayın Bakan neden sanki ilk kez Aydın’a mobil ölçüm cihazı gönderildiğini söyledi?

Aydında jeotermal sahalarının paylaşımı 2009 yılında gerçekleşti ve sonra da JES ler kurulmaya başladı. Aydın’da yaşanan JES hikayesi, AKP’nin 18 yıllık iktidarından Aydının nasibine düşendir.

Sayın Bakana soruyorum;

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde hava kirliliği ölçüm cihazı bulunmasına ve sürekli düzenli ölçüm yapılmasına rağmen neden bugüne kadar sonuçları açıklamadınız?

Aydındaki hava kirliliği ölçüm sonuçlarını bugüne kadar Efeler Belediyesi, Tabipler Odası, Aydın Barosu ve STK lar ısrarla istemesine rağmen neden açıklamadınız?

Bakan konuşmasında “Artık Aydın Valiliği nezdinde görev yapacak olan bu cihazımızla birlikte tüm jeotermal tesislerinin hava kalitesini anlık izleyeceğiz” dedi.

Sayın Bakana yine sormak gerekiyor.

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü neden bugüne kadar elinde ölçüm cihazı olmasına rağmen jeotermal tesislerinin anlık hava kalitesini ölçmedi?

Ortaya çıkan sonuç şudur;

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ölçüm cihazı olmasına, sürekli ölçüm yapılmasına ve herkes kötü çıkan sonuçları bilmesine rağmen, Bakan sanki Aydına ilk kez ölçüm cihazı gönderiliyormuş gibi açıklama yapması sadece, JES ile ilgili halktan gelen tepkiler nedeniyle bir şeyler yapılıyor algısını yaratmaktır.

Peki Bakan Kurum başka ne dedi?

Bakan “Tesislerin hava kirliliğini ölçmek üzere hava kalitesi ölçüm cihazlarını takma zorunluluğunu getireceğiz ve tüm tesisler bu cihazları yıl sonuna kadar takmış olacak... Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Hava kirliliği olan tesisler için kapatma işlemleri de dahil her türlü yaptırımı uygulayacağız” dedi.

Sayın Bakan’a şu soruyu sormak gerekiyor;

Tesislerin hava kirliliğini ölçmek üzere hava kalitesi ölçüm cihazı takma zorunluluğunu bugüne kadar neden getirmediniz?

Aydın’da JES ler yaklaşık 10 yıldan beri faaliyette. Aydın, bu süre içinde tarihinde yaşamadığı kadar büyük bir çevre kirliliği yaşanmasına rağmen, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bugüne kadar birkez olsun Aydın’da çevre kirliliği var demedi. Birkez olsun herhangi bir santral çevreyi kirletiyor demedi, diyemedi. Herhangi bir JES için idari yaptırım kararı uygulamadı, kapatmadı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Efeler Belediyesi sürekli ve düzenli olarak hava ölçümü yapmaktadır. Çıkan sonuçlar sınır değer olan 20 nin kat kat üzerindedir. ABB Özlem Çerçioğlu günlük ölçüm sonuçlarını açıklamamaktadır. Fakat Efeler Belediyesi hava ölçüm sonuçlarını hergün düzenli olarak internet sitesinden yayınlamaktadır. Herkes Aydın’ın havasının her geçen gün zehirlendiğinin farkındadır. Ama bu dillendirmeye cesaret edilememektedir.

Mesela, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Aydını ziyaret ettiği 25.07.2020 Cumartesi günü Aydındaki hava kirliliği değerlerine bakalım mı?

Efeler Belediyesi hava ölçüm sonuçlarına göre 25.07.2020 tarihinde Hidrojen Sülfür değeri 74,483 çıkmıştır.

Ey Aydın halkı 25.07.2020 tarihinde Hidrojen Sülfür değerinin 74,483 çıkmış olmasını kafanıza takmayın. Bakan Kurum yıl sonuna kadar JES ne hava kalitesi ölçüm cihazlarını takma zorunluluğunu getirecek. O zamana kadar zehirlenmenizin önemi yok. Nasıl olsa 10 yıldır zehirleniyorsunuz.

Haa bu arada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde bulunan ölçüm aletleri var ama onlarda nasıl olsa hiçbir zaman kötü bir değer görülmedi.

Fıkra gibi bir durum.

Gülsek gülemiyoruz, ağlasak ağlayamıyoruz. Ölüp gidiyoruz…

Herhalde Aydın AKP Milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a “Aydına gelin, şu halkın gazını alın” dediler.

Seyyar ölçüm cihazının Aydına gönderilmesi ve JES’lere hava kalitesi ölçüm cihazı takma zorunluluğu getirilmesi ile halkın gazı alınmaya çalışıldı.

Fakat Bakan Kurum, Kızılcaköy’de, İncirliova’da, Germencik’te, Kuyucalarda, Pamukören’de, Yılmazköy’de yaşanan onca hukuksuzlukla ilgili hiçbir şey söylemedi.

Bakan Kurum, Aydın’da bulunan “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” olmayan JES’lerle ilgili olarak devletin neden ruhsatsız çalışmalarına izin verildiğini açıklamadı.

Neden Germencik’te üç adet büyük JES projesi için, ÇED süreci ve davalar devam ederken, henüz mahkeme kararları kesinleşmeden neden yeniden ÇED kararı verildiğini açıklamadı.

Yılmazköy’de 1 Mayıs 2020 Cuma günü, bir jeotermal elektrik santraline ait kuyudaki jeotermal su taşıyan borulardan birinde meydana gelen patlama nedeniyle Aydın Valiliği’nin neden hiçbir işlem yapmadığını açıklamadı.

Takdirini okurlara bırakıyorum.

Bayramınızı kutlu olsun.