Aydın Adnan menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İnsan Kaynakları Geliştirme, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Didem Evci, 5 haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Dünya güzelliklerinin konuşulması gerektiği 5 Haziran Çevre Günü"nde maalesef kene telaşındayız” dedi.
Dünya sakinlerinin sorumsuz yaşam biçimleri, karar vericilerin ve çıkar gruplarının vurdumduymazlığının insan aklına “Acaba başka bir Dünya mı var?” sorusunu getirdiğini kaydeden ADÜ Halkla İlişkiler Koordinatörü Didem Evci, “Kutuplarda eriyen buzulların doğadaki tüm türlere etkisini bir kenara bırakan ülkeler, erme sonucu ortaya çıkan toprakların altındaki enerji kaynaklarını bölüşme telaşındalar. 5 Haziran Dünya çevre gününde yeşil, mavi ve diğer renkleri, ruhumuzdaki neşeyi, suyu ve her çeşit gıda maddesi hakkında konuşmak isterdik. Konuşamıyoruz. Onların yerine kene telaşındayız. Değişen iklim koşulları bizlerle birlikte biyo-çeşitliliğin bir parçası olan hayvanları da etkiliyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile gündeme yerleşen keneler şimdi de Lyme Hastalığı ile gündemdeler” dedi.
Lyme hastalığı ya da Borreliosis"in genelde Ixodes ricinus türü kenelerin ısırması ile insana geçen Borrelia burgdorferi adlı bakterinin yol açtığı bir hastalıkt olduğunu kaydeden aynı zamanda Halk Sağlığı uzmanı olan Doç. Dr. Didem Evci “Lyme Borrelia enfestasyonu; Asya, Avrupa'nın doğusu, batısı ve ortası, ve ABD'deki ormanlık bölgelerde odaklanmıştır. Hastalık değişik şekillerde ortaya çıkmakla beraber ilk belirti deride kenenin ısırdığı bölgede kızarıklıktır. Başlangıçtaki cilt lezyonları ortası açık alanlı büyüyen bir halka biçimindedir. Ateş, titreme, ve baş ağrısı ve kas ağrısı sık görülür. Hedef organlar deri, merkezi sinir sistemi, göz ve kalp gibi organlarda olabilir. Merkezi sinir sistemi tutulumu ve diğer komplikasyonlar, hastalığın ilk belirmesinden haftalar veya aylar sonra gerçekleşebilir. İki yıla kadar eklem iltihabı gelişebilir. Eklemlerde şişlik, sıvı birikimi, hareket etmede zorluk görülür. Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Bir kısım hastalarda hastalığın belirtileri tedaviden aylar ya da yıllar sonrada devam edebilir. Bu belirtiler kas ağrıları, kireçlenme, boyun tutulması, zihinsel, sinirsel şikayetler ve aşırı yorgunluğu içerebilir” dedi.
Yolcular için riskin genellikle düşük olduğunu yaygın olarak bulunduğu bölgelerdeki kampçılar ve dağlık bölgelerde dolaşanlar için enfeksiyon riski mevcut olduğunu kaydeden Doç. Dr. Evci açıklamasında “Başka bir Dünya yoktur. Ancak, uzayda yeni yaşam merkezleri oluşturma çalışmaları vardır. Buralarda hepimiz için yer olmadığını bilmeliyiz. Dünyamıza sahip çıkmalıyız. Gelecek 5 Haziranlarda biyo-çeşitlilikle dost bir yaşamı konuşmak dileğiyle” sözlerine yer verdi.