Cenevre’deki toplantıyı değerlendiren Davutoğlu, daha önce geçiş yönetimi önerilerine soğuk bakan Rusya’nın artık bu sürece ‘Evet’ dediğini belirtti. Davutoğlu ile sohbette sorular ve yanıtları şöyle:

Düşürülen uçağı soran olmadı

- Suriye konusunda ‘Gereksiz kahramanlıklar yapıp önden gittik ve bugünkü tablo ile karşılaştık’ diyenler var? 
Türkiye’nin dış politikasını sadece Suriye konusuna indirgeyip, ‘Yanlış yapıyor’ diyenler, aslında haksızlık yapıyor. Suriye meselesinde önde gitmesek bugün masaya oturamazdık. Bu ay çok sayıda uluslararası iç ve dış toplantıda hep Türkiye önemli rol oynadı. Somali’den Afganistan’a her yerde herşey bize soruluyor. Kofi Annan’a, ‘1990’lı yıllarda tanıdığınız Türkiye yok’ dedim. Bana, Çevik Bir’den bahsetti. ‘O bir görevlendirmeydi, şu anda Somali’de, her yerde biz varız’ dedim.

- Cenevre’de düşürülen uçak konusunu soran oldu mu?
Hayır. Ben de özellikle açmadım. İma yoluyla ‘Bu bizim ulusal güvenlik meselemizdir’ dedim.

- Wall Street Journal’ın (WSJ) uçağımızın Suriye hava sahasında düştüğü yönündeki haberi nedir?
Ben böyle faili meçhul beyanatlara cevap vermem, kendi kurumlarına güvenirim. WSJ bir şey söyledi diye ben bunu veri alıp yorum yapmam. T.C. Dışişleri Bakanı olarak onun yorumcusu değilim. Biz bir çağrı yaptık. Herkes elindeki veriyi paylaşabilir, dedik.

- Suriyelilerin telsiz kayıtlarını açıklayacak mısınız?
Telsiz kayıtları paylaşılabilir. Paylaşmanın vakti geldi. Elimizdeki bazı verileri paylaşacağız.

- Kayıtlar ne kadar süreli ve neyi kapsıyor?
İhlalden, düşmeye kadar. Pilotlarla kule arasındaki kayıtlar da önemli. Özellikle zamanlaması önemli. Suriye, “Şu dakikada vurduk” diyor ama sonraki dakikalarda bile pilotlarla kule arasında görüşme kayda geçmişse bu demektir ki Suriye’nin argümanı doğru değil.

Mısır’ın büyük hareketi

Davutoğlu şöyle devam etti: “Pazartesi Mısır’dayım. Yeni Cumhurbaşkanı Mursi’yi tebrik ediyorum. Arap baharında Ortadoğu’daki değişim sürecinin istikrarlı yapıya kavuşmasının anahtar ülkesi Mısır’dır. Mısır’da başarı hikayesi yazılırsa bu bütün diğer Arap ülkelerini etkileyecektir. Siyasal diyalog ve ekonomik alanda Mısır’a katkı vereceğiz. Mısır’ı stratejik ortak olarak görüyoruz. Türkiye ile Mısır’ın oluşturacağı stratejik ortaklık Doğu Akdeniz’de yeni bir denge oluşturacaktır. Doğu Akde-niz’in barışı açısından Türkiye Mısır ilişkileri bir eksen adeta. Mursi’nin Suriye’ye mesajı da önemli. Esad’ın tebrik mesajını iade etti. ‘Sen Suriye halkını temsil etmiyorsun’ dedi. Çok büyük hakaretti.”